oblicz sumę
Kamcio :): oblicz sumę
S
n=1+2*3+3*7+...+n*(2
n−1) , n∊N
+
gdyby komuś się nudziło i chciałby pomóc

dzięki
8 maj 15:31
zombi: Daj mi chwilę rozpisze sobie.
8 maj 15:50
zombi:
∑n(2
n−1) = ∑n*2
n − ∑n
Z tożsamości Abela:
x
1y
1 + ... + x
n = x
1(y
1−y
2) + (x
1 + x
2)(y
2−y
3) +. ... + (x
1..+x
n−1)(y
n−1−y
n)
+ (x
1+...+x
n)y
n
x
k=1 y
k=2
k dla k=1,2,3...,n
∑2
k = ∑
n−1k*2
k + n*2
n = −(∑k*2
k − n*2
n) + n*2
n = −∑k*2
k + n*2
n+1
⇒ ∑k*2
k = n*2
n+1 − ∑2
k = 2
n+1(n−1)+2
Czyli ostatecznie
| | n(n+1) | |
∑n(2n−1) = ∑n*2n − ∑n = 2n+1(n−1)+2 − |
| |
| | 2 | |
8 maj 16:04
Kamcio :): aha, dzięki . nei znałem tej tożsamości
8 maj 16:10
zombi: Da się pewnie wieloma innymi sposobami, ale przydatny myczek z Abelem.
8 maj 16:11
Kamcio :): Wymyśliłem trochę inny sposób, bez korzystania ze zbyt skomplikowanych tożsamości. Skorzystałem
jedynie z : a
n+1−1=(a−1)(a
n+a
n−1+...+a+1) czyli po przekształceniu, wzoru na sumę ciągu
geometrycznego . Mój sposób:
S
n=1+2*3+3*7+...+n*(2
n−1)=1*2+2*2
2+3*2
3+...+n*2
n −
| | (n+1)n | |
|
| =2+(22+22)+(23+23+23)+...+(2n+2n+ ...[ n razy ]... |
| | 2 | |
| | (n+1)n | | (n+1)n | |
+2n)− |
| =(2+22+23+...+2n)+(22+...+2n)+...+2n−1+2n+2n− |
| = [teraz |
| | 2 | | 2 | |
mam n−1 sum ciągów geometrycznych, skorzystam z tożsamości którą podałem na początku ]
| | (n+1)n | |
=2*(2n−1)+22*(2n−1−1)+...+2n−1(22−1)+2n− |
| =2n+1−2+2/div> |
| | 2 | |
| | (n+1)n | |
{n+1}−22+2n+1−23+...+2n+1−2n−1+2n− |
| =(n−1)*2n+1−(2+ |
| | 2 | |
| | (n+1)n | |
22+23+...+2n−1)+2n− |
| =(n−1)2n+1−2*(2n−1−1)+2n−U{(n+1) |
| | 2 | |
| | (n+1)n | | (n+1)n | |
n}{2}=(n−1)2n+1−2n+2+2n− |
| =(n−1)2n+1+2− |
| |
| | 2 | | 2 | |
wyszło to samo, ale fajnie jest znaleźć własne rozwiązanie

pozdrawiam
8 maj 21:01