matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wysokość trójkąta.
hania:
Obliczyć zieloną wysokość trójkąta. Jest to zadanie z tygonometrii. Dane: h1( czerwona wysokość) ≈ 8,7 h2(różowa wysokość) ≈ 9,7 Kąt przy wierzchołku a=75
o
Kąt przy wierzchołku b=60
o
Kąt przy wierzchołku c=45
o
8 maj 16:15