3 zadania z konkursu 05.11.10
Neox: Zadanie 1.
Wyznaczyć wszystkie liczby abcde podzielne przez 36, których cyfry spełniają warunki:
a<b<c<d<e.
Zadanie 2.
Dodając sumę, różnicę, iloczyn i iloraz dwóch liczb całkowitych otrzymamy liczbę 450.
Znaleźć te liczby.
Zadanie 2.
Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa sumie średnic
okręgu wpisanego w ten trójkąt i opisanego na tym trójkącie.
5 lis 13:00
Kuba: Ad 1.
Liczba jest podzielna przez 36 jeśli jest podzielna przez 4 i przez 9. Z warunku a<b<c<d<e
otrzymamy 8>=d>=4 i 9>=e>=5. Z cechy podzielności przez 4 wynika, że liczba de musi być
podzielna przez cztery, co zajdzie w przypadku gdy e=8 i (d=4 lub d=6) lub e=6 i d=5.
a) e=8 d=4 −> jedyną możliwą liczbą jest 12348 − suma jej cyfr jest podzielna przez 9 więc
12348 jest OK.
b) e=8 d=6 −> 8+6=14, reszta z dzielenia 14 przez 9 to 5 tak więc a+b+c musiałoby dać przy
dzieleniu przez 9 dać resztę 4, ale a+b+c>=6 (123) i a+b+c<=12 (345), więc ten przypadek
odrzucamy.
c) e=6 d=5 −> 6+5=11, reszta z dzielenia 11 przez 9 to 2, więc a+b+c musiałoby dać przy
dzieleniu przez 9 resztę 7, ponieważ a+b+c>=6 (123) i a+b+c<=9 (234) więc a+b+c=7. Ponieważ
c<=4 otrzymujemy jedyną możliwość a=1 b=2 c=4, czyli liczbę 12456.
Dostaliśmy dwie możliwe liczby: 12456 i 12348.
Ad 2.
Oznaczam szukane liczby jako x i y.
x+y+x−y+xy+x/y=450
2x+xy+x/y=450
2xy+xy
2+x=450y
x(y
2+2y+1)=450y
x(y+1)
2=450y
x(y+1)
2=450y
x(y+1)
2=2*3
2*5
2*y
Teraz trzeba zauważyć, że NWD(y,y+1)=1, więc musi być y+1=3, lub y+1=5, lub y+1=3*5.
Otrzymujemy stąd y=2 wtedy x=100, y=4 wtedy x=72, y=14 wtedy x=28.
Tak na szybko więc mogłem coś skrewić, kilkuminutowy relaks przed wyjsciem do domu
5 lis 14:59
Basia:
nie zgadzam się
a np.
y=9
x*100=450*9
x=45*9= 405
całe rozumowanie jest poprawne tylko końcowe wnioski nie całkiem (chyba z pośpiechu, bo skąd
np.y+1=4 ?)
może być:
y+1=2
y+1=3
y+1=5
y+1=6
y+1=10
y+1=9
y+1=15
y+1=25
5 lis 15:22
N.:

Musimy udowodnić, że 2R+ 2r= a+b
Wiemy, że czworokąt zaznaczony na zielono ma 4 kąty proste( jeden trójkąta, dwa− między
promieniem a styczną) i dwa odcinki tej samej długości− promienie okręgu wpisanego− jest więc
kwadratem.
Teraz długość boku a można zapisać jako r+x, a boku b r+y.
Jeśli z jednego punktu leżącego na zewnątrz okręgu poprowadzimy dwie styczne, to długości
odcinków łączących ten punkt z okręgiem są równe (czerwone i niebieskie). Z tego twierdzenia
wynika, że średnica okręgu opisanego na Δ ma długość x+y
a+b możemy w takim razie zapisać r+x+r+y= 2r+2R c.k.d.
8 maj 15:28