prawdopodobienstwo
Kuba: 1.mamy 10 ksiazek, wsrod ktorych sa ksiazki A i B. Wkladamy je do 2 pudelek po 5ksiazek do
kazdego. Oblicz prawdopodobienstwo ze wymienione ksiazki znajda sie w tym samym pudelku.
prosze o pomoc
10 paź 20:01
Andrzej: | | | |
#Ω= | (wystarczy wybrać książki do jednego pudełka, do drugiego automatycznie "wybiorą |
| | |
się same")
| | | |
#A = 2 * | (wybieramy pudełko do którego włożymy książki A i B, a potem z pozostałych |
| | |
ośmiu książek jeszcze trzy do tego pudełka − do drugiego automatycznie pójdzie pozostałych 5
książek)
P(A) =
#A#Ω
10 paź 20:27
Aleksander: czy to jest dobrze rozwiązane? Czy w takim razie nie powinno być także pomnożone przez 2 w
omedze?
8 maj 18:25
wirher: Dla przyszłych poszukiwaczy: tak, jest dobrze rozwiązane. Omega to wszystkie możliwe
rozwiązania, "A" natomiast jest konkretną ilością rozwiązań nas interesujących.
25 lis 19:18
as97: Ale dlaczego nie mnożymy tego 8 nad 3 przez 8 nad 5 ?
5 paź 05:07