równania
matma jest trudna...: Rozwiąż równania:
x3−x2−8x+8=0
2x2(x2−1)−18(x2−1)=0
x4−3x3=4x2
x4−8x2+16=0
26 maj 19:43
help: 1.
x2(x−1)−8(x−1)=0
(x−1)(x2−8)=0
(x−1)(x−2√2)(x+2√2)=0
x1= 1 x2= 2√2 x3=−2√2
26 maj 20:11
vader19925: 1.
x
2(x−1)−8(x+1)=0 (x
2−8)−(x−1)= 0 x
2−8=0 x
2=8 x
1=2
√2 x
2=−2
√2 x−1=0
x=1
2.
(2x
2−18)(x
2−1)=0 2x
2−18=0 x
2=9 x
1=3 x
2=−3 x
2=1 x=1 x=−1
3.
x
4−3x
3−4x
2=0 x
2(x
2−3x−4)=0 x
2= 0 x
1=0 (x
2−3x−4)=0 Δ=9+16
√Δ = 5
x
2= 3−5/2 =1 x
3 = 3+5/2=4
4.
W(2)=0 (x
4−8x
2+16)/(x−2) = (x
3=2x
2−4x−8)*(x−2)=0
W(−2)=0 (x
3=2x
2−4x−8)/(x+2) = (x
2−4)*(x+2)=0
(x
2−4)(x−2)(x+2)=0 x
2−4 = 0 x
1=2 x
2=−2 x−2=0 x
3=2 x+2=0 x
4=−2
matematyka jest jak kobieta i tak jej nie zrozumiesz ale zaliczyć trzeba
26 maj 20:32
Bogdan:
No
vader − nie przesadzaj, bo można i zrozumieć i odpuścić sobie zaliczenie
26 maj 20:44
ja: x2(x−1)−8(x−1)=0
18 paź 22:52
Eta:
18 paź 22:53
GALIBIER: Proszę o pomoc
Rozwiąż równanie
√(2x+5) − 1 = x
30 paź 15:14
ICSP: x = 2
30 paź 15:33
GALIBIER: ale jak to rozwiązać krok po kroku?
bo wynik znałem z odpowiedzi
30 paź 18:14
ICSP: a jak ty to robisz
30 paź 18:15
GALIBIER: podnoszę obustronnie do kwadratu
30 paź 18:17
GALIBIER: i wychodzą mi potem rozwiązania 2 i −2
30 paź 18:18
ICSP: Dlaczego sądzisz że możesz podnieść to równanie do kwadratu ?
30 paź 18:18
GALIBIER: i nie wiem czemu odrzucam to −2
30 paź 18:19
GALIBIER: Chcę pozbyć się pierwiastka
30 paź 18:20
Piotr:
uważaj, będzie gnębienie

Witaj
ICSP
30 paź 18:20
Ajtek:
Nie gnębienie tylko edukacja.
Cześć
ICSP 
.
30 paź 18:22
ICSP: Nie będzie gnębienia
√2x + 5 − 1 = x
√2x + 5 = x + 1
D : x ≥ −1
2x + 5 = x2 + 2x + 1
x2 − 4 = 0
x = 2 v x = −2
z tym ze drugi nie należy do dziedziny wiec odpada.
30 paź 18:22
ICSP: Witaj
Piotrze oraz
Ajtku
30 paź 18:23
Piotr:
ojej przeciez zartuje
30 paź 18:24
GALIBIER: czyli dziedzina musi być x+1≥0 ?
30 paź 18:25
ICSP: no i drugie założenie : 2x + 5 ≥ 0 ale zawiera się ono w x + 1 ≥ 0
30 paź 18:28
GALIBIER: Ok, dzięki wielkie za pomoc
30 paź 18:29
karola: x3−4x2+x−4=0
4 lut 18:17
karola: pomocy
4 lut 18:18
ZK : x2(x−4)+1(x−4)=0
(x−4)(x2+1)=0 − dalej sama
4 lut 18:26
karola: x3−2n2−4x+8
4 lut 18:34
karola: pomocy
4 lut 18:43
Anula: x3−x2−8x+8=0
obliczmy przez rozkład na czynniki przez grupowanie
więc
x2(x−1)−8(x−1)= (x2−8)(x−1)⇒ x2−8=0
x2=8
x= √8 lub x= − √8
rozwiązanie x=1 , x=√8 , x= − √8
4 lut 19:14
karola: 4x4−5x2+1
4 lut 20:03
karola: pomocy
4 lut 20:05
Dominik: podstaw t = x2 z zalozeniem, ze t ≥ 0
4 lut 20:06
karola: 4x do 4−5x do 2+1
4 lut 20:06
karola: rozwiaz to jak mozesz
4 lut 20:07
Dominik: 4t2 − 5t + 1 = 0
4 lut 20:08
Dominik: rownania kwadratowe chyba umiesz rozwiazywac?
4 lut 20:11
polo09135@wp.pl: x(x−1)−4=(x−2)(x+2)−x
10 lut 11:04
polo09135@wp.pl: 4x2 –(1−2x)2+2x=11
10 lut 11:12
zocha: x/x4+x2−20
13 lut 10:52
xgx: x3+2x2−8x−16=0
8 maj 12:55
paulaf: A nie wystatczy napisać pierw z 8 zamiast 2 pierw z 2?
8 maj 13:01
aga: −6x+18=2x−2
25 maj 15:31
werka: 156 g = gag g
2 kg 750 g = g = dag
5 wrz 20:21
monia: 4x+2y=14
5x−2y=4
24 wrz 20:05
bezendu:
?
24 wrz 20:11
grb: |13x−2|=15
19 paź 18:10
grb:
19 paź 18:11
19 paź 18:14
Dawid: Matematyka Pierwiazdki
1) √32−√52+3√23 =
2) √1 7/9 =
3) 3√−3 3/8 =
4) 3√−0,343 =
5) √2 1/4 =
6) 3√216 − 3√64 =
7) √0,81 + √0,16 =
8) √6 1/4 * √64 =
9) √3 22/49 − (1 3/7) 0 =
/ − oznacza ułamek
− oznacza potęge
PROSZĘ PILNIE O POMOC
Z góry dziekuję
30 lis 15:46