Ciągi i geometria - 2 LO
Aru: Nie mam pojęcia czy takie zadania już tutaj były, ale nie mogę ich znaleźć. Byłabym wdzięczna
za wskazówki : )
1. Wykaż, że jeśli d
1, d
2 są długościami przekątnych równoległoboku o bokach długości a, b
i kącie ostrym α = 60°, przy czym d
1 < d
2, to d
22 −d
12 = 2ab.
2. Wyznacz te wartości x, dla których ciąg geometryczny 3−x, (3−x)
2/2 , (3−x)
3/4 , (3−x)
4/8
, ... jest zbieżny.
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = 3−x, (3−x)
2/2 + (3−x)
3/4 + (3−x)
4/8 , ...
3. Długości cięciw AB, BC i CD są równe, |∠E| = 20°.
a) Oblicz miarę kąta ACD.
b) Oblicz długość odcinka AC, jeśli |CE| = 6. Wynik zaokrąglij do części dziesiątych.
http://imageshack.us/a/img853/6628/matdl.png
7 maj 13:31
aniabb:
1. twierdzenie cosinusów
2. zbieżny jak |q|<1 więc |(3−x)/2|<1 więc 1<x<5
7 maj 13:35
Aru: Dziękuję.
Problem w tym, że ni w ząb nie rozumiem tych twierdzeń (nie wspominając, że nawet ich nie
miałam...) :<
7 maj 13:54
aniabb:

d
22= a
2+b
2−2abcos120° = a
2+b
2+ab
d
12= a
2+b
2−2abcos60° = a
2+b
2−ab
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−odejmujemy stronami
d
22−d
12 = ab−(−ab) = 2ab
7 maj 14:01
Aru: Wielkie dzięki <3
A wiesz może jak to z kołem zrobić?
7 maj 15:11
aniabb:

już wiem

..na świeżo nowy pomysł

kąt ACD =x = kąt DBA bo wpisane na tym samym łuku
kąt CDB =y = kąt BAC bo wpisane na tym samym łuku
kąt BAC = kąt ACB bo trójkąt ABC równoramienny
kąt CDB = kąt CBD bo trójkąt DBC równoramienny
20°+x+y+x+y=180° więc x+y=80°
x+y+y+y=180°
80+2y=180
y=50°
x=30°
Odp kąt ACD=30°
8 maj 08:09
aniabb:

tw cosinusów trójkąt EBC
a
2=6
2+6
2−2•6•6•cos20° = 72−72•0,93969 = 4,34213130
a=2,083778132
tw cosinusów trójkąt ABC
d
2=a
2+a
2−2•a•a•cos80° = 2•4,34213130 −2•4,34213130•0,17364 = 7,176256230
d= 2,678853 ≈ 2,7
8 maj 08:19
Aru: Stokrotne dzięki! ! ! Nie wiem jak się odwdzięczę, ale dziękuję : D (Teraz nawet jestem w
stanie to zrozumieć, haha ).
8 maj 11:52