matematykaszkolna.pl
Problem z prawdopodobieństwem proszę o wyjasnienie Kuba: Mamy 12 koszul i 9 szuflad. Jakie jest prawdopodobieństwo że żadna szuflada nie będzie pusta. Nie potrafie podejść wogóle do tego zadania proszę o pomoc
8 maj 17:22
8 maj 17:30
Kuba: Nie do końca podobne ponieważ tu jest troche inaczej, masz tutaj az 12 koszul i az 9 szuflad wiec kazda koszula moze byc w innej szufladzie i moga byc wszystkie koszule w jednej szufladzie wiec jest tutaj bardzo duzo mozliwosci a mi akurat zalezy zeby 9 koszul było rozmieszczonych w 9 szufladach osobno a reszta z tych koszul moze juz byc umieszczona obojetnie jak moga byc 3 w jednej szufladzie, dwie koszule tu jedna tam wiec jest pełno mozliwosci i dlatego prosze o pomoc zeby ktoś wytłumaczył niestety nie moge porownac tego zdania do ktorego otrzymalem link aby poprawnie zrobic to zadanie wiec prosze kogoś o pomoc w rozwiazaniu, i dziekuje za link
8 maj 17:42
Kuba: Policzyłem ile jest sposobów rozmieszczenia koszul w 12 szufladach obojetnie ktora gdzie = 912 a teraz policzyłem tak ze musi być 9 szuflad zapełnionych i ilość możliwośći : 1. pierwsza koszula na 9 sposobow 2. koszula na 8 sposobow 3. koszula na 7 sposobow 4. koszula na 6 sposobow 5. koszula na 5 sposobow 6. koszula na 4 sposoby 7 koszula na 3 sposoby 8. koszula na 2 sposoby 9. koszula na 1 sposob i pozostałe trzy koszule już obojetnie w jakiej szufladzie maja być bo warunek zapełnienia szuflad został spełniony więc 10. koszula na 9 sposobow 11. koszula na 9 sposobow 12 koszula na 9 sposobow czyli wyszło że : 9*8*7*6*5*4*3*2*1*9*9*9 = 264 539 520 sposobow na takie rozmieszczenie koszul okej ale co dalej na prawde pomozcie prosze bo już mnie szlak z tym zadaniem trafia
8 maj 18:11
Mila: Rozważ sytuacje: 1)w jednej z szuflad są 4 koszule, w pozostałych po jednej 2) w jednej z szuflad są 3 koszule, w drugiej z pozostałych są dwie koszule, w pozostałych po jednej koszuli 3) w trzech szufladach po 2 koszule, w pozostałych po jednej koszuli. Jeśli masz odpowiedź do zadania, to ją podaj.
8 maj 18:47
Basia: zrobiłabym tak: wybieram koszulę do sz1 (12 sposobów) wybieram koszulę do sz2 (11 sposobów) .......................................... wybieram koszulę do sz9 (4 sposoby) pozostałe 3 koszule dowolnie czyli 3→9 czyli 93 i mam: 12*11*10*....*4*93 ale wolałabym się upewnić
8 maj 21:24
Basia: można też tak:
nawias
12
nawias
nawias
9
nawias

*9!*93

na to samo wychodzi
8 maj 21:28
PW: Mam taki pogląd na to zadanie (chyba to będzie rozwinięcie pomysłu Mili). Nic nie mówią o koszulach, więc rozumiemy, że liczą się "sztuki", koszule traktujemy jak nierozróżnialne kule wkładane do szuflad. Zdarzeniami elementarnymi są więc 9−wyrazowe ciągi liczb naturalnych, w których suma wyrazów jest równa 12: Ω = {(a1, a2, a3, ..., a9): aj∊N, ∑aj=12}}. Na przykład ciąg (0,1,3,5,0,0,2,1,0) oznacza, że do szuflady nr 1 nie włożono żadnej koszuli, do szuflady nr 2 włożono 1 koszulę, do szuflady nr 3 włożono 3 koszule, do szuflady nr 4 włożono 5 koszul, do szuflad nr 5 i nr 6 nie włożono żadnej koszuli, do szuflady nr 7 włożono 2, do szuflady nr 8 włożono 1, a do szuflady nr 9 żadnej (przepraszam za łopatologię). Liczność zdarzenia A − żadna szuflada nie jest pusta" ustalamy dość łatwo − jest to

nawias
11
nawias
nawias
8
nawias

= 165

− na tyle sposobów z sumy 12 = 1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1 można utworzyć ciągi 9−elementowe o dodatnich składnikach wstawiając na 8 miejscach "," zamiast "+". Na przykład ciąg (1,1,2,1,3,1,1,1,1) powstaje w wyniku następującego wstawienia przecinków: 1, 1, 1+1, 1, 1+1+1, 1, 1, 1, 1. Policzenie |Ω| jest bardziej kłopotliwe z uwagi na możliwość występowania zer. Ω=Z8∪Z7∪Z6∪Z5∪Z4∪Z3∪Z2∪Z1∪Z0, symbolem Zj oznaczyliśmy zbiór ciągów 9−elementowych, w których jest dokładnie j zer. Jest oczywiste (?), że

nawias
9
nawias
nawias
j
nawias

nawias
11
nawias
nawias
8−j
nawias

|Zj| =

Pierwszy czynnik oznacza liczbę sposobów wyboru miejsc na j zer, a drugi czynnik − liczbę sposobów utworzenia ciągów (9−j)−elementowych o niezerowych składnikach i sumie 12 Jeżeli się nie pomyliłem w rachunkach, to
 |Zk+1| (9−k)(8−k) 

=

,
 |Zk| (k+1)(k+4) 
co mogłoby usprawnić rachunki, ale nie mam o północy na to ochoty, Kuba pewnie i tak nie odezwie się. Licealistą to on pewnie nie jest. Niech się przyzna, skąd wziął to zadanie.
9 maj 00:27