Proszę o wytłumaczenie jak doszło do ustalenia wyniku
w18: Dla zadania: Cztery kule umieszczono w sposób losowy w 3 szufladach.Jakie jest
prawdopodobieństwo,że co najmniej jedna szuflada zostanie pusta odpowiedź ma postać
p = 3*24−3 / 34.Proszę bardzo o wytłumaczenie zadania.Za odpowiedź dziękuję.
10 lip 08:42
Patronus: Ja to widzę tak:
−−−1−−−−1−−−−
Jedynki to końce szuflad

w puste miejsca między, przed i za nimi można powstawiać kule − 0
Np.
001010
Czyli mamy ciąg 6 znaków w tym dwie jedynki.
Wystarczy wybrać miejsce dla tych jedynek czyli:
A' − żadna szuflada nie będzie pusta
Zatem jest ciąg: 01010 i mamy do wstawienia jeszcze jedno zero
− 001010, 010010, 010100 − trzy możliwości
#A' = 3
| | 3 | | 12 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 15 | | 15 | |
A prawdopodobieństwo które zapisałeś jest większe od 1...
10 lip 09:01
Aga1.: IΩI=3
4
A− zdarzenie polegające na tym, że co najmniej jedna szuflada jest pusta, tzn., że jedna pusta,
ale nie wiadomo która ( wtedy dwie zajęte) lub dwie puste.( jedna zajęta)
Jak dwie puste, to wszystkie kule mieszczą się w jednej szufladzie, tylko nie wiadomo w której.
| | | |
Z trzech szuflad wybieram dwie i umieszczam w nich 4 kule na | *24 sposoby lub z trzech |
| | |
szuflad wybieram jedną i umieszczam w niej wszystkie kule, mogę to zrobić na 3 sposoby.
Ostatecznie IAI=3*2
4+3
10 lip 09:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3*24−3 | | 24 − 1 | | 15 | | 5 | |
Patronus −−− on zapisał pr. jako |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 34 | | 33 | | 27 | | 9 | |
co jest złym rowiązaniem, co pokazał Patronus.
w18 ewentualnie możesz rozpisać wszystkie możliwości (dużo ich nie ma bo raptem 15−−−−patrz #Ω)
i policzyć.
10 lip 09:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aga1 −−− a przepraszam bardzo −−−− ale sytuacja wrzucenia wszystkie 4 kul do jednej szulady
masz już w wcześniejszym kroku (3*24)
10 lip 09:53
Aga1.: Przepraszam, wycofuję się.
Brak treningu daje znać o sobie.
10 lip 10:20
w18: A co na to ETA
10 lip 15:52
w18:
10 lip 15:53
Aga1.: w18, wydaje mi się , że Twoja odpowiedź jest poprawna.
Moje wcześniejsze rozważania trzeba poprawić.(uwaga Artura)
| | | |
Wybieramy dwie szuflady z 3 na | =3 sposoby.. |
| | |
Pierwsza kula ma do wyboru dwie szuflady, druga kula dwie i 3 dwie i 4 dwie i odejmujemy od
tego sytuację, gdzie wszystkie kule znajdą się w jednej szufladzie ( nie wiadomo w której)
| | | |
3(24−2) lub jedną szufladę | =3 |
| | |
IAI=3(2
4−2)+3=3*2
4−3
10 lip 16:13
w18: Dziękuję
Patronusowi i
Aga 1 za wniesione uwagi

.
10 lip 16:22
Artur z miasta Neptuna:
Problem w tym ze ten wynik nie jest rowny rozwiazaniu Patronusa.
Wypiszmy wszyskie mozliwosci:
400
040
004
310
301
130
103
031
013
022
202
220
211
121
112
Co daje lacznie 15 mozliwosci rozlozenia z czego dokladnie 12 jest sprzyjajacych, a woec wynik
patronusa jest poprawny ... co za tym idzie − wynik podany przez autora jest bledny
10 lip 17:13
Aga1.: Właśnie, ja kule rozróżniałam:
k
1,k
2, k
3, k
4.
zadanie.
Na peronie czekają na pociąg 4 osoby. Podjechał skład złożony z 7 wagonów. Na ile sposobów
osoby te mogą zająć miejsca tylko w dwóch wagonach.
10 lip 17:33
Artur z miasta Neptuna:
Aga ale rozroznianie badz nie nie moze miec wplywu na ostateczny wynik, ktory jest po prostu
rozny
10 lip 17:46
Mila: Problem polega na tym, jakie to są kule.
Patronus i Artur założyli, że są nierozróżnialne i zgodnie z matematyką dyskretną podali
rozwiązanie.
x
1+x
2+x
3=4 gdzie x
i to liczby naturalne 15 rozwiązań
x
1+x
2+x
3=4 gdzie x
i naturalne dodatnie 3 rozwiązania
Aga podała rozwiązanie dla kul rozróżnialnych. Poprawiłabym trochę wyjaśnienie:
| |
*(24−2) wybór jednej (pustej) z 3 szuflad i rozłożenie 4 kul w 2 pozostałych szufladach |
| |
(odjęto sytuacje, gdy kule znalazły się w jednej szufladzie)
| |
−wybór dwóch szuflad pustych, kule rozłożono do pozostałej szuflady. |
| |
?
10 lip 18:00
rumpek: Tak w tym zadaniu racje ma
Mila oraz
Aga1. Zadanie strasznie podobne do tego:
"Jest 5 pudełek i 6 kul, na ile sposobów można rozmieścić wszystkie kule aby znalazły się w 3
pudełkach".
10 lip 19:21
Leszek: Obojętnie czy kule są rozróżnialne (innego koloru) czy nierozróżnialne(ten sam kolor) to wynik
i tak powinien być identyczny.Błędem Artura jest to że te wszystkie możliwości które On
wypisał nie są zdarzeniami elementarnymi. Na przykład stan 310 może być osiągnięty na 4
sposoby:
kula 1, 2, 3 do 1 szuflady a kula 4 do 2 szuflady
kula 1, 2, 4 do 1 szuflady a kula 3 do 2 szuflady
kula 1, 3, 4 do 1 szuflady a kula 2 do 2 szuflady
kula 2, 3, 4 do 1 szuflady a kula 4 do 2 szuflady
a więc moc zbioru Ω wynosi 34 tak jak pisała Aga1 a nie 15 jak pisał Artur
10 lip 22:26
Leszek: w ostatnim kula 1 do 2 szuflady
10 lip 22:27
Mila: Rumpek, dałam dwie opcje.
No to jeszcze Godzio, niech się wypowie.
10 lip 22:30
Basia:
|Ω| = 3
4
wybieram tę jedną, która ma być pusta, mam 3 możliwości
kule wrzucam do pozostałych dwóch czyli 2
4
ale podwójnie policzyłam w ten sposób sytuacje gdy dwie są puste
A pusta: puste mogą być AB albo AC
B pusta: puste mogą być
BA albo BC
C pusta: puste mogą być
CA albo
CB
(na czerwono zaznaczyłam policzone podwójnie)
11 lip 09:29
Basia:
P.S. to jest rozwiązanie zgodne z odpowiedzią z książki
jeżeli się je dobrze przemyśli widać, że założono, że kule są rozróżnialne
jeżeli założymy, że są nierozróżnialne ani |Ω|≠34, ani tych możliwości nie będzie 45
czyli jak zwykle zadanie nieściśle sformułowane
11 lip 11:36
Leszek: Zadanie jest ściśle sformułowane nie wiem o co chodzi Wam z tą rozróżnialnością. Przecież widać
z treści zadania że są 4 różne egzemplarze kul i każdą można wsadzić niezależnie od innych do
1−ej z 3−ech szuflad więc na pewno |Ω|=34, nie ma innego opcji.
11 lip 11:54
Basia:
dla nierozróżnialnych
mam możliwości:
1.
A0,B0,C4
A0,B4,C0
A4,B0,C0
2.
A1,B3,C0
A2,B2,C0
A3,B1,C0
3.
A1,B0,C3
A2,B0,C2
A3,B0,C1
4.
A0,B1,C3
A0,B2,C2
A0,B3,C1
5.
A1,B1,C2
A1,B2,C1
A2,B1,C1
czyli wszystkich jest 15, a sprzyjających 12
stan 310 na
trzy nie na cztery sposoby (przy nierozróżnialnych)
i nie jest takie samo jak przy kulach rozróżnialnych
11 lip 11:55
Gustlik: Cztery kule umieszczono w sposób losowy w 3 szufladach.Jakie jest
prawdopodobieństwo,że co najmniej jedna szuflada zostanie pusta
Ja top widzę tak: każdej kuli przyporządkowujemy numer szuflady, do której ma być włożona.
Każda z tych kul może być więc włożona na 3 sposoby.
Kula 1 − 3 sposoby,
Kula 2 − 3 sposoby,
Kula 3 − 3 sposoby,
Kula 4 − 3 sposoby.
Z reguły mnożenia: |Ω|=3*3*3*3=3
4=81
Obliczam terazzdarzenie A
1, na ile sposobów można umieścić kule tak, żeby pusta została np.
szuflada nr 3.
Kula 1 − 2 sposoby,
Kula 2 − 2 sposoby,
Kula 3 − 2 sposoby,
Kula 4 − 2 sposoby.
Ale na 3 sposoby można wybrać tę pusta szufladę, więc:
|A
1|=2
4*3=16*3=48
Obliczam teraz zdarzenie A
2, że 2 szuflady są puste, czyli wszystkie kule umieszczam w jednej
szufladzie. Mam 3 mozliwości, zatem |A
2|=3
|A|=|A
1|+|A
2|=48+3=51
11 lip 12:01
Basia: | | 15 | |
i to jest żle; poprawny wynik to |
| |
| | 27 | |
11 lip 12:01
Leszek: "stan 310 na trzy nie na cztery sposoby (przy nierozróżnialnych)"
Wymień je Basiu, bo się nie zgadzam z Tobą chyba że jestem idiotą.
11 lip 12:02
Leszek: Gustlik Przy zdarzeniu A1 musisz odjąć przypadki dla których są one w jednej szufladzie czyli
|A1|=((16−2)*3=42
11 lip 12:09
Basia: @Leszek
sam napisałeś "4 różne egzemplarze kul" i wtedy wszystko się zgadza
różne czyli rozróżnialne
11 lip 12:13
Basia: @[Leszek patrz wpis z 11:55
dla nierozróżnialnych masz tam wszystko "na piechotę" wypisane
11 lip 12:15
Leszek: Ale mi chodzi o to że stan 310 jest gdy w pierwszej szufladzie są 3 kule w drugiej 1 a w
trzeciej 0 czyli w drugiej skoro jest 1 kula to może być to kula nr 1, 2, 3 lub 4 czyli są 4
możliwości.
11 lip 12:19
Basia: czyli je rozróżniasz i wtedy wszystko się zgadza mamy taki sam wynik (patrz 09:29)
mnie chodzi o to, że rozwiązujący ma prawo uznać je za nierozróżnialne i wtedy będzie tak jak
wypisałam na piechotę
11 lip 12:22
Basia:
P.S. o ile w treści zadania nie zostało napisane "cztery różne kule"
bo jeżeli napisano to słówko różne w ogóle nie ma dyskusji
11 lip 12:24
Mila: Cześć Basia
11 lip 12:24
Basia: Cześć Milu
11 lip 12:26
Leszek: Ale przecież wiadomo że są to 4 rożne kule no bo jak ta sama kula może być czterech różnych
miejscach?
11 lip 12:29
Basia:
nie o to chodzi;
weź sobie cztery jednakowe cukierki i spróbuj je rozkładać w trzech miseczkach
jest Ci wszystko jedno czy w miseczce A masz cukierek c1 i c2 czy c1 i c3 czy c3 i c4
itd. bo i tak nie wiesz "który jest który"
a teraz weź miętusa, czekoladkę, galaretkę i landrynkę
miętus i czekoladka w A to już nie to samo co miętus i galaretka w A, i nie to samo co miętus i
landrynka w A itd.
i przy takim podejściu będziesz miał te 34 możliwości
przy poprzednim (co możesz stwierdzić doświadczalnie) tylko 15
11 lip 12:50
Leszek: zgadza się ale tu i tak nr (kolor lub cokolwiek innego co może je rozróżniać) kuli nie ma
wpływu na to czy będzie pusta szuflada. Ma być pusta szuflada a nie które są w których. W tym
twoim przykładzie z identycznymi cukierkami (zakładając że są tylko 2 cukierki takie
same):jeśli pierwszy cukierek wrzucę do miski A a 2−gi do miski B to będzie to jedna z dwóch
możliwości na uzyskanie tej samej konfiguracji.Druga możliwość jest taka że pierwszy cukierek
wrzucam do B a pierwszy do A wiec prawdopodobieństwo uzyskania tej sytuacji jest 2 razy
większe niż tego że oba cukierki będą w misce A lub oba w misce B.Zatem nie można traktować
konfiguracji jako zdarzeń elementarnych bo odpowiadające im zdarzenia mają różne
prawdopodobieństwo.
11 lip 13:13
Basia:
ale jak masz cztery jednakowe, to jak jeden wrzucisz do A, drugi do B i dwa do C to jest to
jedna i tylko jedna możliwość; na tym polega rozróżnialność i nierozróżnialność
możesz sobie te jednakowe cukierki przekładać z A do B i z powrotem i ciągle masz tę samą
konfigurację, a nie dwie różne
11 lip 15:07
Basia:
a kto Ci powiedział, że zdarzenia elementarne muszą być jednakowo prawdopodobne ?
rzut szulerską kością, obciążoną np. tak, że p(6) = 12
a p(1)=p(2)=p(3)=p(4)=p(5) = 110
jest najprostszym przykładem doświadczenia, w którym tak nie jest
11 lip 15:18
Leszek: Basiu: Ja wiem że zdarzenia elementarne nie muszą być jednakowo prawdopodobne ale wtedy
prawdopodobieństwo liczy się inaczej niż z klasycznej definicji.
"jak jeden wrzucisz do A, drugi do B i dwa do C to jest to
jedna i tylko jedna możliwość"− jest to jedna i ta sama konfiguracja ale otrzymana kilkoma
sposobami.No bo jak najpierw wrzucisz do C potem do B potem do A i potem znowu do C to będzie
tak samo jak byś najpierw wrzuciła do A potem do B i potem 2 razy pod rząd do C zatem to nie
będzie zdarzenie elementarne tylko zdarzenie polegające zna uzyskaniu takiej konfiguracji.
11 lip 15:54
Basia: no i dlatego do potrzeb szkolnych (i nie tylko) zakłada się, że te elementy są rozróżnialne,
ale uczniowi powinno się to wyraźnie napisać, bo może pójść właśnie nie tą drogą, którą pójść
powinien
szczególnie w tego typu zadaniach, choćby dlatego, że "za miedzą" czyhają zadania z układaniem
słów z podanych liter np: a,a,b,c i gdzie słowa a1a2bc i a2a1bc są liczone jako jedno
(no bo to w końcu to samo słowo); to są niuanse, ale potrafią wyprowadzić w pole
11 lip 16:08
Koral : Basia zerknij do mnie
11 lip 16:09
Leszek: Ja wiem o co Ci chodzi a ta twoja nierozróżnialność do tego zadania nie pasuje więc nie opcji
pomyłki chyba że ktoś nie umie myśleć.
11 lip 16:12
Basia: no to patrz rozwiązanie z 9:01; a to nie jest głupia osoba
11 lip 16:35
Leszek: No tak ale ta osoba myśli że losowaniu podlega liczba kul jaka ma się znaleźć w poszczególnych
szufladach a w treści pisze że to kulom losujemy szuflady.
Rozwiązanie Patronus byłoby poprawne gdyby treść zadania brzmiała podobnie do tej:
"W trzech szufladach umieszczamy losowo wybraną liczbę kul tak by razem było ich 4.Jakie jest
prawdopodobieństwo,że co najmniej jedna szuflada zostanie pusta."
11 lip 16:44
Basia: A dlaczego nie można tak sformułować zadania, żeby taka myśl nikomu do głowy nie przyszła ?
11 lip 16:45
Leszek: Dlaczego nie można? Ja od razu jak przeczytałem treść zadania do wiedziałem co podlega
losowaniu.
11 lip 16:49
Mila: Każdej kuli przyporządkowujemy numer szuflady, do której została włożona.
Każde rozmieszczenie kul możemy utożsamić z funkcją określoną na zbiorze 4 kul
{k1,k2,k3,k4} o wartościach w zbiorze szuflad {s1,s2,s3}.
Za zbiór zdarzeń elementarnych możemy przyjąć zbiór funkcji określonych na 4− elementowym
zbiorze kul o wartościach w zbiorze szuflad.
|Ω|=34
|A|= 45 jak policzono wcześniej
Wersja dla kul identycznych odsyłam do "Matematyka dyskretna" Jarosław Grytczuk
str. 5 problem12.
Może Patronus ma inną bardziej obszerną literaturę.
11 lip 17:50
Basia: ano właśnie; nie jest wcale ta rozróżnialność taka oczywista; nie tylko dla mnie jak widać
Grytczuk potwierdza
11 lip 18:08
Leszek: Ja nadal nie kminie tej waszej rozróżnialności, jak dla mnie wystarczy podać co i komu/czemu
jest losowane i wszytko wiadomo.
11 lip 18:29
Basia: mądrość polega podobno na tym, żeby wiedzieć
czego się nie wie
11 lip 18:30
Basia: wróć do przykładu z cukierkami
gdybyś miał (bez kombinatoryki) doświadczalnie doliczyć się tych 81 sposobów musiałbyś te
cukierki jakoś od siebie odróżnić; ponumerować, kokardki im zawiązać, albo coś w tym
rodzaju czyli musiałbyś je uczynić rozróżnialnymi
jeżeli tego nie zrobisz doliczysz się 15 i ani jednego więcej bo nie potrafisz powiedzieć np.
przy układzie ilościowym (1,1,2), który cukierek już był w miseczce A, a który nie
poza tym jak chcesz wiedzieć więcej poczytaj literaturę, choćby przywołanego Grytczuka
bo to jest jednak dość obszerne zagadnienie
11 lip 18:39
Leszek: Ja nie muszę nic czytać bo i tak już dawno mam maturę.
Jeśli będę każdej miseczce losował liczbę cukierków jakie powinny się tam znaleźć to faktycznie
wyjdzie mi 15 możliwości ale jeśli każdemu cukierkowi będę losował miseczkę to mi wyjdzie 81.
Zależy co jest losowane.
11 lip 19:04
Basia: Grytczuk i matematyka dyskretna nieco wykraczają poza poziom nawet tej dawnej szkoły średniej
i na tym nieco wyższym poziomie powstają wątpliwości
11 lip 21:04