sin cos tg ctg
Jagoda: wiadomo, że α jest kątem rozwartym , oblicz wartość wyrażenia
3sinα+4cosαα / sinα−2cosα , jeśli ctg2 = 100 (/=kreska ułamkowa)
8 maj 12:38
Jagoda: Proszę o wytłumaczenie przykładu
8 maj 12:38
Janek191:
Jeżeli α ∊ ( 90
o ; 180
o ) , to sin α > 0 oraz cos α < 0 , tg α < 0 , ctg α < 0
Mamy
| | x | |
ctg2 α = 100 , więc ctg α = − 10 = |
| ⇒ x = − 10 ∧ y = 1 |
| | y | |
zatem
r
2 = x
2 + y
2 = ( − 10)
2 + 1
2 = 100 + 1 = 101
r =
√101
czyli
i dlatego
| 3 sin α + 4 cos α | |
| = |
| sin α − 2 cos α | |
| | | | − 37 | | √ 101 | | 37 | |
= |
| = |
| * |
| = − |
| |
| | | | √101 | | 21 | | 21 | |
8 maj 14:55
Janek191:
Jeżeli α ∊ ( 90
o ; 180
o ) , to sin α > 0 oraz cos α < 0 , tg α < 0 , ctg α < 0
Mamy
| | x | |
ctg2 α = 100 , więc ctg α = − 10 = |
| ⇒ x = − 10 ∧ y = 1 |
| | y | |
zatem
r
2 = x
2 + y
2 = ( − 10)
2 + 1
2 = 100 + 1 = 101
r =
√101
czyli
i dlatego
| 3 sin α + 4 cos α | |
| = |
| sin α − 2 cos α | |
| | | | − 37 | | √ 101 | | 37 | |
= |
| = |
| * |
| = − |
| |
| | | | √101 | | 21 | | 21 | |
8 maj 14:56