Kąty : POMÓŻcie :(
Lidka: Kąt utworzony przez dwa promienie okręgu wynosi 130 stopni. Oblicz kąt, który tworzą styczne
poprowadzone przez końce tych promieni.
21 wrz 20:01
nalepek:

α=130
o
Prosta z dzieli kąt α i β dokladnie na połowę.
Zaraz drugi rys. w ktorym to pokaze
21 wrz 22:07
nalepek:

Tak w ogóle to szukamy oczywiście kąta β

wiedząc jaką miare ma kąt α, prosto obliczymy kąt β
180
o=
12α+
12β+90
o
90
o=65
o+
12β
25
o=
12β
β=50
o
21 wrz 22:11
Zbyszek: 1.5 Z punktu zewnętrznego A poprowadzono styczne AB i AC do okregu o środku w punkcie O (B,C−
punkty styczności) . wykaż, że jeśli miara kąta między stycznymi równa się mierze kąta
zawartego między promieniami poprowadzonymi ze środka koła do punktów styczności, to czworokąt
ABOC jest kwadratem. Prosze pomóżcie!
11 wrz 17:33
madzia: dwie przecinające sie proste tworzą cztery kąty wypukłe α,β,γ,δ, takie, że różnica miar kątów
przyległych α i β (α>β) jest równa sumie kątów wierzchołkowych β i δ. Wyznacz miary kątów
α,β,γ,δ.
9 maj 00:36