matematykaszkolna.pl
warunek NONAME: prawdopodobieństwo pytanie? skoro
 P(A∩B) 
P(A\B)=

P(B) 
to skąd bierze się P(A\B) = P(A∩B)−P(A) ?
8 maj 20:54
Basia: a skąd to drugie ? przecież to oczywisty absurd................
8 maj 21:05
NONAME: właśnie nie wiem ale tak było w odp może chodziło o P(A−B)
8 maj 21:08
NONAME: ale to też absurdemotka
8 maj 21:08
Mila: rysunek1) Masz P(A/B) − prawdopodobieństwo zdarzenia A, gdy zaszło zdarzenie B.
 P(A∩B) 
P(A/B)=

iloraz prawdopodobieństwa iloczynu zdarzeń A i B przez
 P(B) 
prawdopodobieństwo zdarzenia B 2) P(A\B) prawdopodobieństwo różnicy zdarzeń ( ilustracja) P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
8 maj 21:09
NONAME: mój błąd emotka P(A∩B)=P(A)−P(A\B) ale teraz nasuwa mi się pytanie skąd mam wiedzieć że P(A\B) to prawdopodobieństwo warunkowe a kiedy P(A−B)
8 maj 21:10
Basia: ale dla P(A−B) to też nieprawda przede wszystkim A∩B ⊂ A ⇒ P(A∩B) ≤ P(A) ⇒ P(A∩B) − P(A) ≤ 0 czyli to co jest po lewej musiałoby być niedodatnie a ponieważ to jest prawdopodobieństwo, ujemne być nie może czyli musiałoby być równe 0 ani P(A\B), ani P(A/B) nie musi być równe 0 może były jakieś dodatkowe warunki jeżeli możesz napisz pełną treść a jeżeli piszesz z pamięci to musiałeś coś pokręcić
8 maj 21:12
NONAME: już wiem o co chodzi moja wina pomyliło mi się "\" z "|" i coś mi nie chciało wyjść dzięki wielkie za pomoc
8 maj 21:13
Mila: Jeżeli dowody na zbiorach, to masz inny zapis. Jeżeli zadanie z treścią, to w treści wyraźnie jest to podane, ''pod warunkiem, że ....'.
8 maj 21:15
Basia: A\B to A pod warunkiem B A/B to A−B więc chyba ma być P(A∩B) = P(A) − P(A/B) i to jest prawda bo A = (A∩B)∪(A/B) i to są zdarzenia rozłączne stąd P(A) = P(A∩B) + P(A/B) P(A∩B) = P(A) − P(A/B)
8 maj 21:16
Mila:
8 maj 21:16
Mila: Witaj Basiu, spojrzysz na zadanko: https://matematykaszkolna.pl/forum/202844.html
8 maj 21:20
Basia: a swoją drogą komu do diabła przeszkadzał zapis A−B ? wszystko było jasne, a teraz nie jednemu Noname mylą się te ukośniki Pozdrawiam Milu
8 maj 21:20
Mila: Masz Basiu rację, ciągle mieszają z oznaczeniami. Mam kłopoty z siedzeniem przy komputerze. Też pozdrawiam.emotka
8 maj 21:24
Basia: To niedobrze. Kręgosłup czy oczy ? Tak czy owak trzeba trochę zwolnić. Zdrowie najważniejsze emotka
8 maj 21:27
Mila: Dysk.
8 maj 21:34
Basia: Współczujęemotka
8 maj 21:38