warunek
NONAME: prawdopodobieństwo pytanie?
skoro
to skąd bierze się
P(A\B) = P(A∩B)−P(A)
?
8 maj 20:54
Basia: a skąd to drugie ?
przecież to oczywisty absurd................
8 maj 21:05
NONAME: właśnie nie wiem ale tak było w odp
może chodziło o P(A−B)
8 maj 21:08
NONAME: ale to też absurd
8 maj 21:08
Mila:

1) Masz P(A/B) − prawdopodobieństwo zdarzenia A, gdy zaszło zdarzenie B.
| | P(A∩B) | |
P(A/B)= |
| iloraz prawdopodobieństwa iloczynu zdarzeń A i B przez |
| | P(B) | |
prawdopodobieństwo zdarzenia B
2) P(A\B) prawdopodobieństwo różnicy zdarzeń ( ilustracja)
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
8 maj 21:09
NONAME: mój błąd

P(A∩B)=P(A)−P(A\B)
ale teraz nasuwa mi się pytanie skąd mam wiedzieć że P(A\B) to prawdopodobieństwo warunkowe a
kiedy P(A−B)
8 maj 21:10
Basia:
ale dla P(A−B) to też nieprawda
przede wszystkim
A∩B ⊂ A ⇒ P(A∩B) ≤ P(A) ⇒ P(A∩B) − P(A) ≤ 0
czyli to co jest po lewej musiałoby być niedodatnie
a ponieważ to jest prawdopodobieństwo, ujemne być nie może czyli
musiałoby być równe 0
ani P(A\B), ani P(A/B) nie musi być równe 0
może były jakieś dodatkowe warunki
jeżeli możesz napisz pełną treść
a jeżeli piszesz z pamięci to musiałeś coś pokręcić
8 maj 21:12
NONAME: już wiem o co chodzi moja wina pomyliło mi się "\" z "|" i coś mi nie chciało wyjść
dzięki wielkie za pomoc
8 maj 21:13
Mila: Jeżeli dowody na zbiorach, to masz inny zapis.
Jeżeli zadanie z treścią, to w treści wyraźnie jest to podane, ''pod warunkiem, że ....'.
8 maj 21:15
Basia:
A\B to A pod warunkiem B
A/B to A−B
więc chyba ma być
P(A∩B) = P(A) − P(A/B)
i to jest prawda bo
A = (A∩B)∪(A/B) i to są zdarzenia rozłączne
stąd
P(A) = P(A∩B) + P(A/B)
P(A∩B) = P(A) − P(A/B)
8 maj 21:16
Mila:
8 maj 21:16
8 maj 21:20
Basia: a swoją drogą komu do diabła przeszkadzał zapis A−B ?
wszystko było jasne, a teraz nie jednemu Noname mylą się te ukośniki
Pozdrawiam Milu
8 maj 21:20
Mila:
Masz
Basiu rację, ciągle mieszają z oznaczeniami.
Mam kłopoty z siedzeniem przy komputerze.
Też pozdrawiam.
8 maj 21:24
Basia: To niedobrze. Kręgosłup czy oczy ?
Tak czy owak trzeba trochę zwolnić. Zdrowie najważniejsze
8 maj 21:27
Mila: Dysk.
8 maj 21:34
Basia: Współczuję
8 maj 21:38