przybliżenie
Ania: W pewnym kraju jest 5,7 mln osób powyżej 65 roku życia co stanowi 35% ogółu ludności. Ile
osób mieszka w tym kraju? Wynik podaj z dokładnością do milionów. Podaj błąd bezwzględny i
względny tego przybliżenia. Określ czy jest to przybliżenie z nadmiarem czy z niedomiarem.
8 maj 11:20
Aga: ktoś jest w stanie mi pomóc?
8 maj 11:33
aniabb:
5,7mln:0,35 = 16,2857mln ≈ 16 mln
błąd 0,2857mln
| | 0,2857 | |
względny |
| = 0,01754 = 1,75% |
| | 16,2857 | |
przyblizenie z niedomiarem
8 maj 11:33
Aga: a jak to wyliczyłaś błąd 0,2857mln ?
8 maj 11:38
aniabb: a ile to jest 16,2857−16
8 maj 11:39
Aga: aaa przecież − gapa jestem. dziekuje
8 maj 11:40