ciągi
kasia : Dane są wyrazy ciągu arytmetycznego a3= 7 i a6= 13. Znajdź a1 i a5.
8 maj 18:24
8 maj 18:28
Eta:
a6−a3=3r ⇒ r=2
a1= a3−2r = 3 a5= a6=r= 11
8 maj 18:36
Eta:
Poprawiam zapis
a5=a6−r=11
8 maj 18:39
kasia: Dziękuję Eta za pomoc

bo nie jestem za dobra z tego działu:(
8 maj 18:43
Eta:
8 maj 18:44
kasia: może spojrzysz mam jeszcze takie zadanie i tez nie wiem jakie będzie rozwiązanie:
Liczba dziesiątek w liczbie dwucyfrowej jest o 2 mniejsza od liczby jedności. Znajdź tę liczbę,
jeśli wiadomo, że jest ona większa od 25, ale mniejsza od 39.
8 maj 18:54
Eta:
x−− cyfra jedności
x−2 −−− cyfra dziesiątek , x€(2,9) i x€C+
10(x−2)+x −−− szukana liczba
10(x−2)+x >25 i 10(x−2)+x <39
11x > 45 i 11x < 59
| | 1 | | 4 | |
x> 4 |
| i x <5 |
| ⇒ x=5 |
| | 11 | | 11 | |
szukaną liczbą jest:
35
8 maj 19:04
kasia: Wielkie dzięki

doszłam do tego jaka będzie to liczba tylko miałam problem z wymyśleniem
sposobu jakim to policzyć
8 maj 19:08
Eta:
Na zdrowie....
8 maj 19:10