przekatne szesciokata foremnego
jakub: uzasadnij, że suma długości przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka szesciokata
foremnego jest mniejsza od obwodu tego szesciokata
17 lis 22:47
jakub: wie ktos jak to zrobic?
17 lis 23:03
Bogdan:
2a + 2h < 6a
| | 1 | | 1 | |
2h < 4a ⇒ h < 2a ⇒ |
| a√3 < 2a ⇒ |
| √3 < 2 co należało uzasadnić |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 23:24
Bogdan:
Jakubie, najpierw nerwowo pytałeś, czy ktoś wie, jak rozwiązać Twoje łatwe zadanko, a teraz
mając już rozwiązanie nie ma z Twojej strony żadnej reakcji, coś wypadało by powiedzieć,
prawda ?
18 lis 00:10
wuyo: o jednej przekątnej zapomniałeś
2a + 4h
25 kwi 15:47
nie jakub: chwala Wam za tą stronę
4 sty 23:16
JÓZEK: CO TO ZNACZYĆ COOOO
13 kwi 11:52
perec: Bogdan, zapomniałeś o jednej przekątnej

=> z jednego punktu wychodzą dwie krótsze przekątne
(2h) i jedna dłuższa przekątna (2a) tak więc równanie będzie wyglądać:
2a + 4h < 6a
4h < 4a ⇒ h<a ⇒ a
√3 < a ⇒
√3 < 2 co należało udowodnić, pozdrawiam serdecznie i
dzięki za pomoc w wielu zadaniach z których rozwiązaniem się borykałem
3 maj 20:26
perec:

pozdrawiam
3 maj 20:32
Bogdan:
Także pozdrawiam
3 maj 21:16
mateusz:
9 maj 06:00
mateusz: jaki jest wzór na przekątne sześciokąta foremnego?
9 maj 06:00
mateusz: jaki jest wzór na przekątne sześciokąta foremnego?
d1 d2
9 maj 06:00
Janek191:
Jak widać z powyższego rysunku najdłuższa przekątna ma długość
p
1 = 2*r = 2*a , bo r = a
−−−−−−−−−−−−−−
Krótsza przekątna ma długość równą podwojonej wysokości trójkąta równobocznego o boku
długości a, czyli
| | √3 | |
p2 = 2*h = 2 *a |
| = a √3 ; patrz rysunek wyżej. |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a − długość boku sześciokąta foremnego
9 maj 07:54