Przekątna trapezu równoramiennego ABCD
mq: Przekątna trapezu równoramiennego ABCD tworzy z dłuższą podstawą AB kąt α, a z ramieniem AD −
kąt β. Wyznacz stosunek pola trójkąta ACD do pola trójkąta ABC.
8 maj 18:38
Basia:

γ=α+β
δ= 180 − α − γ = 180−2α−β = 180 − (2α+β)
| | 1 | | 1 | |
PABC = |
| *x*d*sin[180−(2α+β)] = |
| *x*d*sin(2α+β) |
| | 2 | | 2 | |
| PACD | | sinβ | |
| = |
| |
| PABC | | sin(2α+β) | |
8 maj 20:03
Eta:
| | c*d*sinα | | c*d*sinγ | | c*d*sin(2α+β) | |
P1= |
| , P2= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 maj 20:11
Eta:
8 maj 20:11
Eta:
No tak .....pomieszało mi nazwy kątów

zamiast sinα ma być sin
β jak widać na rysunku
8 maj 20:13
mq: mam pytanie. w odpowiedzi jest tg(α+β)−tgα / tg(α+β)+tgα
jak do tego dojść?
11 maj 14:49
mq: 
?
12 maj 17:29