X y z....
Maturalne: Powie mi ktos czy w tym zadaniu z x y z na maturze wystarczyło podstawić jakieś liczby i
obliczyć

Czy coś innego?
8 maj 16:21
Mila: Nie, zobacz na forum jest kilka rozwiązań.
8 maj 17:14
ogipierogi: jak chcesz tak dowodzić że podstawiasz liczby to musisz znaleźć liczby które by tego równania
nie spełniły.
co komu z tego ze cos tam wpiszesz, jak to nie dowodzi prawdziwości.
8 maj 17:17
Kamcio :): ewentualnie możesz podstawić każdą liczbę ze zbioru ℛ spełniającą warunek x+y+z=0 , co Ci się
nie uda, ponieważ zbiór ℛ jest cholernie duży :<
8 maj 17:18
pigor: ..., Udowodnij, że jeśli x,y,z∊R i x+y+z=0, to xy+yz+zx ≤ 0 ;
no to np. tak: :
x+y+z=0 ⇒ z= −(x+y) i xy+yz+zx= xy+z(x+y)= xy−(x+y)
2= xy−x
2−2xy−y
2=
= −(x
2+xy+y
2)= −(x
2+2*
12xy+y
2)=
− (x+12y)2 ≤ 0 c.n.u. . ...
8 maj 17:19
Kamcio :): pigor, ale x2+xy+y2 ≠ (x+12y)2
8 maj 17:21
Roso: Ja zrobiłem tak:
założyłem że: (x+y+z)2≥0
x2+y2+z2 + 2xy+2xz+2yz≥0
zauwazyłem wzór skróconego mnożenia x i z
(x+z)2+y2+2xy+2yz≥0
za x+z podstawiłem: −y czyli wychodzi:
2y2+2xy+2yz≥0
y2+xy+yz≥0
y2≥ −xy−yz
Potem przekształciłem to co trzeba było udowodnić:
xy+xz+yz≤0
y(x+z) +xz≤0
y2≥xz
Wstawiłem y2 do powyższej nierówności i wyszło:
xy+yz+xz≤0
Myślicie że tak można i mi to uznają ?
8 maj 18:00
Basia: przecież to oczywiste
x+y+z=0 ⇒ (z+y+z)
2=0 ⇒ x
2+y
2+z
2+2xy+2xz+2yz=0 ⇒
2(xy+xz+yz) = −(x
2+y
2+z
2) ⇒
| | x2+y2+z2 | |
xy+xz+yz = − |
| ≤0 |
| | 2 | |
bo x
2+y
2+z
2≥0
przykro mi, ale
Roso, ale Twoje rozwiązanie nie jest poprawne
masz y
2 ≥ −xz−yz
i y
2≥xz
i gdzie wstawiasz to xz ? do pierwszej nierówności ?
to nie musi być prawda
przykład:
y
2 ≥10
y
2≥1
z tego w żaden sposób nie wynika, że 1≥10
8 maj 18:09
Roso: Ja wstawiłem to −xz−yz do drugiej ale to i tak nie zmienia faktu...No ja rozumiem twój tok
rozumienia ale za: (x+y+z)2≥0 i przekształcenia powinnie dać jeden punkt z dwóch ? Takie
banalne zadanie a szukało się dziury w całym.
8 maj 18:22
Basia: to niczego nie zmienia
z układu
y
2 ≥ −xy−yz
y
2 ≥ xz
nie wynika nierówność −xz−yz ≥ xz
przykład:
y
2 ≥ −xy−yz = −1
y
2 ≥ xz = 10
−1 ≥ 10

8 maj 18:30
Eta:
No to jeszcze tak:
x2+y2+z2≥0
(x+y+z)2−2xy−2xz−2yz≥0 i x+y+z=0
0 ≥ 2xy+2xz+2yz /:2
xy+xz+yz≤0
c.n.u
8 maj 18:33
pigor: ...o kurcze, ale jaja, myślałem o tym :
−(x2+xy+y2)= −(x2+2*12xy+14y2+34)=− (x+12y)2−34y2 ≤ 0
8 maj 18:34
Eta:
8 maj 18:37
pigor: ..., a więc jeszcze raz, bo muszę to komuś przesłać
Udowodnij, że jeśli x,y,z∊R i x+y+z=0, to xy+yz+zx ≤ 0 ;
x+y+z=0 ⇒ z= −(x+y) i xy+yz+zx= xy+z(x+y)= xy−(x+y)
2=
= xy−x
2−2xy−y
2= −(x
2+xy+y
2)=−(x
2+2*
12xy+
14y
2+
34y
2)=
=
−(x+12y)2−34y2 ≤ 0 c.n.u. ...
8 maj 18:43
help:
31 gru 12:59
5-latek: Ja tez nic nie rozumiem HELP
31 gru 13:41
Gosiak: Zagmatwane te zadania na Udowodnij...
1 sty 11:34
Kacper:
Wcale nie
1 sty 11:35