koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej
bogda: koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano
co spowodowało wzrost opłaty dla uczestnika o 2 zł. Ilu uczniów pojechało na wycieczkę i jaki
był koszt wycieczki dla każdego uczestnika?
8 maj 22:37
Janek191:
| | 1 440 | |
x*y = 1 440 ⇒ y = |
| |
| | x | |
( x − 3)*( y + 2) = 1 440
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x*y + 2 x − 3 y − 6 = 1 440
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 440 | |
1 440 + 2 x − 3* |
| − 6 = 1 440 |
| | x | |
| | 4 320 | |
2 x − |
| − 6 = 0 / * x |
| | x | |
2 x
2 − 4 320 − 6 x = 0
2 x
2 − 6 x − 4 320 = 0 / : 2
x
2 −3 x − 2 160 = 0
Δ = ( −3)
2 − 4*1*( − 2 160) = 9 + 8 640 = 8 649
√ Δ = 93
==================
==================
zatem
48 − 3 = 45
30 + 2 = 32
Odp.
Na wycieczkę pojechało 45 uczniów i koszt wycieczki jednego uczestnika był równy 32 zł.
=====================================================================
8 maj 22:54
Janek191:
| | 1 440 | |
x*y = 1 440 ⇒ y = |
| |
| | x | |
( x − 3)*( y + 2) = 1 440
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x*y + 2 x − 3 y − 6 = 1 440
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 440 | |
1 440 + 2 x − 3* |
| − 6 = 1 440 |
| | x | |
| | 4 320 | |
2 x − |
| − 6 = 0 / * x |
| | x | |
2 x
2 − 4 320 − 6 x = 0
2 x
2 − 6 x − 4 320 = 0 / : 2
x
2 −3 x − 2 160 = 0
Δ = ( −3)
2 − 4*1*( − 2 160) = 9 + 8 640 = 8 649
√ Δ = 93
==================
==================
zatem
48 − 3 = 45
30 + 2 = 32
Odp.
Na wycieczkę pojechało 45 uczniów i koszt wycieczki jednego uczestnika był równy 32 zł.
=====================================================================
8 maj 22:54
8 maj 23:08
pigor: ..., lub
niech
x,1440x= ? − szukana
liczba x>0 uczestników wycieczki i jej koszt
odpowiednio, to warunki zadania spełnia równanie
1440x= 1440x+3+2 / *
12x(x+3} ⇔
720x=
720x+3+1 /*x(x+3) ⇔
⇔ 720x+720*3= 720x+x(x+3) ⇔ x
2+3x−3*720= 0 i
√Δ= 93 , więc
x=
12(−3+93)= 45 >0, zatem
odp.
x=45 − szukana liczba uczniów wycieczki i
144045=
32 − jej koszt
. ...
8 maj 23:26
pigor: ...ale mi się porypało .
8 maj 23:27
pigor: może ktoś to to wywali, a ja idę spać
8 maj 23:28