wycieczka.....
ala: Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano
co spowodowało wzrost opłaty od każdego uczestnika o 2 zł.
a) Ile osób pojechało na wycieczkę?
b) Jaki był koszt wycieczki dla każdego uczestnika?
@Basia:
n − planowana liczba uczestników wycieczki
1440n − planowany koszt na jednego uczestnika
n−3 faktyczna liczba uczestników
1440n−3 − faktyczny koszt na jednego uczestnika
1440n−3 =
1440n+2
1440n−3 −
1440n − 2 = 0
1440n−1440(n−3)−2n(n−3)n(n−3) = 0
1440n−1440(n−3)−2n(n−3)=0
1440n − 1440n + 4320 − 2n
2 + 6n = 0
−2n
2 + 6n + 4320 = 0 /:(−2)
n
2 − 3n − 2160 = 0
Δ = (−3)
2 − 4*1*(−2160) = 9+8640 = 8649 = 3*3*31*31
√Δ = 3*31 = 93
| | 3−93 | |
n1= |
| =−45 ∉ℕ czyli nie jest rozwiązaniem |
| | 2 | |
na wycieczkę pojechało 48 uczniów
| 1440 | | 720 | | 360 | |
| = |
| = |
| = 30 |
| 48 | | 24 | | 12 | |
każdy zapłacił 30 zł.