Jak rozwiązywać zadania tekstowe z równaniami?
szelbiry: Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano,
co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2 zł.
Ilu uczniów pojechało na wycieczkę?
jak ułożyć do tego zadania równanie, na co zwracać uwagę przy tym zadaniu i podobnych? jestem
kompletnie nieumiejętny w układaniu równań w zadaniach tekstowych
23 sty 22:53
M4ciek: x − liczba uczniow
y − oplata dla kazdego uczestnika
| | 1440 | |
x * y = 1440 ⇒ x = |
| |
| | y | |
(x − 3)(y + 2) = 1440
| | 1440 | |
( |
| − 3)(y + 2) = 1440 |
| | y | |
| | 2880 | |
1440 + |
| − 3y − 6 − 1440 = 0 /*y |
| | y | |
−3y
2 − 6y + 2880 = 0
Δ = 36 − 4*(−3)*2880 = 34596
√Δ = 186
| | 6 + 186 | |
y2 = |
| = −32 ⇒ sprzeczne |
| | −6 | |
x * y = 1440
x * 30 = 1440 / :30
x = 48
Odp. Na wycieczke pojechalo 48 uczniow.
23 sty 23:01
M4ciek: Szczerze to ja tez nie umiem takich zadan , trzeba chwile pokombinowac z ulozeniem rownania i
tyle.
23 sty 23:02
szelbiry: oprócz pogłówkowania, nie potrzeba wg ciebie szczególnych wskazówek dla zadań takich jak to?
23 sty 23:03
M4ciek: Nie ma wskazówek jedynie co to zawsze się dochodzi do delty i dwóch odp.Zrób kilka takich zadań
to sam zobaczysz
23 sty 23:28
pigor: ... a równaniem to np. tak :
| | 1440 | |
niech x+3 − planowana liczba uczniów na wycieczkę , to |
| − planowany koszt |
| | x+3 | |
wynajmu autokaru na "głowę", ale pojechało o 3−ech mniej, czyli
x=? uczniów , więc
| | 1440 | |
|
| rzeczywisty koszt tego wynajmu , który z warunków zadania jest o 2 zł większy |
| | x | |
od planowanego, co możemy opisać równaniem np. takim :
| 1440 | | 1440 | | 720 | | 720 | |
| = |
| +2 /:2 ix>3 ⇒ |
| = |
| +1 /* x(x−3) ⇔ |
| x | | x+3 | | x | | x+3 | |
⇔ 720x+720*3= 720x+x(x+3) ⇔ x(x+3)= 2160 ⇔ x(x+3)= 45* 48 ⇒
⇒
x=45 − tylu
uczniów pojechało na wycieczkę . ...
29 lis 23:16
Mila: Inaczej można rozwiązać układ równań, bez ułamka algebraicznego:
x*c=1440
(x−3)*(c+2)=1440⇔
xc+2x−3c−6=1440 ⇔
1440+2x−3c−6=1440
2x−3c=6
2x=6+3c /:2
x=3+1,5c
podstawiamy do równania xc=1440
(3+1,5c)*c=1440
3c+1,5c2=1440
1,5c2+3c−1440=0
29 lis 23:32