logarytmy
magda: Nie wiem jak sie do tego zabrać:
1. 3log2 − 2log3
2. 3√log32 − 2√log23
8 maj 20:01
ZKS:
Wskazówka.
alogbc = clogba
8 maj 20:05
magda: czyli pierwsze wyjdzie zero dziekuje a drugi przykład?
8 maj 20:08
magda: czy w drugim wyjdzie 3−2 =1
8 maj 20:09
PW:
3log2=x ⇔log(3log2)=logx ⇔(log2)(log3)=logx
2log3=y ⇔log(2log3)=logy ⇔(log3)(log2)=logy
Widać, że logx=logy, a ponieważ funkcja logarytmiczna jest różnowartościowa, oznacza to równość
x=y, czyli badana różnica jest zerem.
8 maj 20:11
pigor: ...np. tak :
1. zauważ, że jeśli
3log2=
x ⇒ log3
log2= logx ⇔ log2*log3= logx ⇔
⇔ log3 *log2= logx ⇔ log2
log3= logx ⇒
2log3=
x ⇒
⇒
3log2 = 2log3 ⇔ 3
log2 − 2
log3 =
0 ; . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2.
8 maj 20:19
ZKS:
Nikt nie pisze 2. to ja napiszę.
3√log32 = x ∧ 0 < x ≠ 1
√log32 * log23 = log2(x)
√log23 = log2(x)
x − 2log2(x) = x − x = 0
Skorzystałem z alogab = b.
8 maj 20:43
magda: pierwsze rozumiem a mozna to drugie jakos latwiej? jestem w 1 klasie LO dziękuję
8 maj 20:46
ZKS:
Lepiej napisz którego momentu nie rozumiesz. Bo tutaj nic trudnego nie ma oprócz
logarytmowania stronami i korzystania z własności logarytmów.
log
ab
c = c * log
ab
a
logab = b.
8 maj 20:48
magda:
nie rozumiem 3 i 4 wersu z tym log2(x)
8 maj 20:53
ZKS:
Na początku oznaczamy sobie 3{
√log3(2) jako niewiadomą x. Następnie logarytmujemy
obustronnie logarytmem o podstawie 2 i mamy
log
23
√log32 = log
2(x) teraz korzystamy po lewej stronie z log
ab
c = c * log
ab więc
√log32 * log
23 = log
2(x) następnie wykorzystujemy po lewej stronie z własności
| | 1 | |
logab = |
| dostajemy |
| | logab | |
| 1 | |
| * log23 = log2(x) kolejno usuwamy niewymierność z mianownika |
| √log23 | |
| √log23 | |
| * log23 = log2(x) upraszamy wyrażenie po lewej stronie i mamy |
| log23 | |
√log23 = log
2(x). Teraz możemy to wstawić do wyrażenia
3√log32 − 2
√log23 wiemy że
3√log32 = x oraz
√log23 = log2(x)
x − 2
log2{x} wykorzystujemy teraz własność a
logab = b otrzymujemy w ten sposób
x − x = 0
8 maj 21:13
pigor: ..., dzięki
ZKS , naprowadziłeś mnie, a "miotałem się '' od ściany do ściany,
a więc
niech
3√log32= x / logarytmując logarytmem o podstawie 2
obie strony
mamy ⇔ log
23
√log32 = log
2x ⇔
√log32 * log
23 = log
2x ⇔
| | 1 | | √log232 | |
⇔ |
| * log23 = log2x ⇔ |
| = log2x ⇔ |
| | √log23 | | √log23 | |
⇔
√log23 = log
2x ⇔ log
2x =
√log23 ⇔
x=2√log23 , zatem
3
√log32 − 2
√log23 = x−x =
0 . ...
8 maj 21:22
pigor: ..., o

grzebałem się online, ale się cieszę, bo wyszło mi . ...
8 maj 21:23
ZKS:
Również się cieszę że Ty się cieszysz.
8 maj 21:26
magda: dzieki


teraz rozumiem
9 maj 07:56