Suma kwadratów
olowek: Dla kazdego i=1,2,..,n mamy wzór (ai − ai+1)2 = ai2 − 2*ai*ai+1 + ai+12
nie rozumiem przekształcenia.....
∑ (ai − ai+1)2 = 2*∑ (ai2) − 2* ∑ (ai*ai+1)
Pod znaczkiem sumy jest i=1, nad znakiem n.
Bo teraz tak, chcialbym wziąć np. sumę od i=1 do n=3
∑(a1 − a2) 2 + (a2 − a3)2 + (a3 − a4)2 =
a12 − 2*a1a2 +2a22 − 2a2a3 + 2a32 − 2a3a4 + a42=
a12 + 2a22 + 2a32 + a42 − 2(a1a2 + a2a3 + a3a4)=
a12 + a42 + 2(a22 + a32) − 2(a1a2 + a2a3 + a3a4)
Czyli widać,że przed wspolczynnikami a1 i a4 brakuje 2,zeby wzor z sumami sie zgadzal
Czy moze zle liczę sumę?
8 maj 13:25