matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgi
PinkLady:
Przedstaw w postaci potęgi liczby 3 3
−
2 * 27
6
podzielić na 9
3
8 maj 09:21
wredulus_pospolitus:
wskazówka 27 = 3
3
9 = 3
2
własności potęg: a
b
*a
c
= a
b+c
(a
b
)
c
= a
b*c
a
b
= a
b−c
a
c
8 maj 09:25
Qumaty:
1
*(3
3
)
6
3
2
3
16
=
=3
10
(3
2
)
3
3
6
8 maj 09:43
PinkLady:
Dziękuję.
8 maj 10:12