Błagam o pomoc w tym przykładzie całki oznczonej!
poprawka: Obliczyć obszar podany funkcjami za pomocą całki oznaczonej.
sin x, cos x
x=0, x=π/4
Błagam o pomoc, bo nie mogę w ogóle ugryźć tego przykładu!
19 sty 18:04
Mila:
y=cos(x) pomarańczowy
y=sin(x) zielony
P=
0∫
π/4 (cosx−sinx)dx=...
dalej poradzisz sobie?
19 sty 18:55
poprawka: Dalej licze nieoznaczona ∫cos x dx − ∫sinx dx
Wyszlo mi: sin x + cos x + C
i potem podstawiam i mam pole?

Dzieki naprawde, bo ciezko i bylo ten wykres rozkminić nie moglam dopatrzec sie obszaru a teraz
to wydaje mi sie tak oczywiste
19 sty 19:07
Mila: wynik:
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
sin |
| +cos |
| −(sin0+cos0)= |
| + |
| −0−1=√2−1 |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
19 sty 19:24
poprawka: Ok, tez mi tak wyszło, dzieki wielkie
19 sty 19:38
Mila:
19 sty 19:41
Kamil: A jak byśmy to zrobili w przedziale x∊<0,π>?
Który obszar wtedy trzeba by wziąć pod uwagę ?
7 maj 20:13
Mila:
symetria wykresu,
P=2*(√2−1)
7 maj 20:26
Mila: | | π | |
To byłoby, dla x∊<0, |
| > |
| | 2 | |
7 maj 20:29
Kamil: Ok jednak to nie rozwiązuje mojego problemu.
Co z częścią od π/2 do π. Bo pole nad i pod jest takie samo tylko że jedno jest ujemne. Czy to
znaczy że one się kasują?
Tylko wtedy wychodzi mi −2.
7 maj 21:01
Mila: Nie.
∫π/2π(sinx−cosx)dx=2
8 maj 15:04