matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole obszaru
JJPJ:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi: xy=1, xy=2, y=x, y=4x.
8 maj 19:24
Basia:
1
2
krzywe y=
i y=
nie mają punktów wspólnych
x
x
wyznacz punkty wspólne linii
1
y=
i y=4x (A)
x
2
y =
i y=4x (B)
x
1
y =
i y=x (C)
x
2
y =
i y=x (D)
x
weź pod uwagę tylko rozwiązania dodatnie
1
2
1
P = 2*[
x
a
∫
x
b
(4x −
dx +
x
b
∫
x
c
(
−
)dx +
x
x
x
2
x
c
∫
x
d
(
−4x)dx ]
x
bo te obszary są przystające
8 maj 19:33
JJPJ:
Dzięki za pomoc
8 maj 19:46