ciągi
laura: Drugi wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 10, piaty wyraz 28, a ostatni wyraz 58. Oblicz wyraz
pierwszy oraz liczbę wszystkich wyrazów tego ciągu.
8 maj 19:12
Basia:
a2 = a1+r = 10
a5 = a1+4r = 28
czyli masz układ
(1) a1+r = 10
(2) a1+4r = 28
(2) − (1)
a1+4r−a1−r = 28−10
3r = 18
r=6
a1+6 = 10
a1=4
an = a1+(n−1)*r = 58
4 + (n−1)*6 = 58
wyznacz n i tyle
8 maj 19:17
laura: czyli n= 10 tak?
8 maj 19:20
Krzysiek : a2=a1+r=10
a5=a+1+4r=28
Wylicz z tego ukladu rownan a1i r
an=a1+(n−1)*r =58 podstaw a1 i r a potem wylicz z tego n
8 maj 19:23
laura: może ktoś sprawdzić czy potem dobrze wyliczyłam:
an= a1+( n−1)*r=58
4+(n−1)*6=58
4+6n−6=58
6n−2=58
6n=60
n=10
8 maj 19:35
Krzysiek : Tak .
8 maj 19:42
8 maj 19:44