TRYGONOMETRIA
Kangurek: W trójkącie prostokątnym ABC , kąt przy wierzchołku A jest prosty, zaś |ACB|=60. dwusieczna
kąta ACB przecina bok AB w punkcie D, Wykaż, że CB2 − 2* DB2 = AD2 + AC2
8 maj 23:18
Basia:

α=30
β=60
γ=120
BD = DC = 2x
AB =
12CD = x
CB
2 = (2x)
2+(2x)
2 − 2*2x*2x*cosγ =
4x
2+4x
2−8x
2*cos120 =
8x
2+8x
2*
12 = 12x
2
CB
2 − 2DB
2 = 12x
2 − 2*(2x)
2 = 4x
2
AD
2+AC
2 = BC
2 = (2x)
2 = 4x
2
8 maj 23:40
Kangurek: skąd wiemy, że bd = 2x?jakieś twierdzenie?
9 maj 00:08
9 maj 00:18
Basia: albo trójkąt prostokątny z kątami 30 i 60 (gimnazjum)
albo
CD = 2AD
AD = x
CD = 2x
a trójkąt BDC jest równoramienny bo kąt CBD = kątBDC = 30
9 maj 00:27