Napisz równanie prostej o współczynniku kierunkowym a, wiedząc, że do tej proste
Wiki: Napisz równanie prostej o współczynniku kierunkowym a, wiedząc, że do tej prostej należy punkt
P:
1) a=1/2 P(1,3) Jak to rozwiązać?
28 wrz 19:27
28 wrz 19:32
Ona_18: Ups, sorki bład zrobiłam, zaraz poprawie
28 wrz 19:34
Ona_18: y=a(x−p)
2+q
y=
12x
2−
12x+4
28 wrz 19:36
Ona_18: Aj..,
12(x2−x+1)+3
12x2−12x+12
28 wrz 19:41
Ona_18: Ostatecznie :
y=12x2−12x+3.5
28 wrz 19:45
Bogdan:
Do Ona 18 − nie mieszaj.
Mamy do czynienia z prostą , a nie z parabolą.
Jeśli prosta przechodzi przez punkt P(xo, yo) i jej współczynnik kierunkowy jest równy a,
to równanie tej prostej w postaci kierunkowej jest takie:
y = a(x − xo) + yo
28 wrz 19:48
Wiki: ooo.
Dziękuję bardzo!
29 wrz 14:19
Ewela: Oj!
Jednak tam też jest błąd.
Trzeba skorzystać ze wzoru:
y−ya = a(x−xa)
P= (xa, ya)
Czyli będzie tak: a=1/2 P(1,3) (xa,ya)
y−3=1/2(x−1)
y=1/2 x−1/2+3
y=1/2 x+2 1/2 (dwa i jedna druga)
29 wrz 14:27
Ewela: Oj!
Jednak tam też jest błąd.
Trzeba skorzystać ze wzoru:
y−ya = a(x−xa)
P= (xa, ya)
Czyli będzie tak: a=1/2 P(1,3) (xa,ya)
y−3=1/2(x−1)
y=1/2 x−1/2+3
y=1/2 x+2 1/2 (dwa i jedna druga)
29 wrz 14:27
Bogdan:
Do Ewela − gdzie tam jest błąd? Niejasne jest określenie "tam".
Wzór prostej, który podajesz: y − yA = a(x − xA) jest po prostym przekształceniu
wzorem: y = a(x − xA) + yA.
Jeśli punkt oznaczymy nie A = (xA, yA), ale P = (xo, yo), to ten sam wzór
przyjmuje postać: y = a(x − xo) + yo.
Przy okazji, nie piszemy ya, ale yA (punkty oznaczamy dużymi literami) stosując
indeks dolny, zapis ya oznacza y*a. Podobna uwaga dotyczy oznaczenia xA
(nie xa).
29 wrz 17:19
xxx: Napisz równanie prostej o wspolczynniku kierunkowym a, wiedzac, ze do tej prostej nalezy punkt
P, gdy:
a) a=2 i P=(1,4)
b) a=1/3 i P= (6,−5)
c) a= −3 i P=(1,1)
Prosze o pomoc
7 wrz 18:27
Saizou : a) np. y=ax+b P=(1:4)
4=2*1+b
4=2+b
b=2 zatem wzór prostej to y=2x+2
zrób analogicznie przykłady b,c
7 wrz 18:31
xxx: Saizou a zrobisz mi jesczze podpunkt b) prosze z tym ułamkiem.
7 wrz 18:35
Ajtek:
xxx ułamki nie gryzą, nie bój się

.
Cześć
Saizou
7 wrz 18:36
Saizou : to zrób podpunkt c to poźniej zrobię b
7 wrz 18:36
Saizou : Witaj Ajtek
7 wrz 18:37
xxx:
c) y=ax+b
1= −3*1+b
1=−3+b
b=4
y=−3x+4
dobrze

? jak dobrze to bede umiala zrobic b) i d) chyba
7 wrz 18:40
Saizou :
7 wrz 18:43
xxx: b) y=ax+b
−5=1/3*6+b
−5=2+b
b=−7
y=1/3x−7 tak
7 wrz 18:44
Saizou :
7 wrz 18:45
xxx: d) y=ax+b
1=1/2*(−4)+b
1=−2+b
b=3
y=1/2x−3
tez dobrze?
7 wrz 18:46
Saizou : nie przepisałeś podpunktu d) ale myślę, że
jeśli tak to
7 wrz 18:49
xxx: aha no tak sory nie napisalam tego podpunktu, ale takie ma byc a= 1/2 i P=(−4,1)
7 wrz 18:50
xxx: sorki tam przy 1/2 ma byc minus czyli −1/2
7 wrz 18:53
Hopeczka: Napisz równanie prostej, wiedząc, że
jej współczynnik kierunkowy jest równy −2/5 i należy do niej punkt A = (−35, 64)
9 maj 09:05