Trygonometria
Kuba: Rozwiąż równanie tgx +
cosx1 + sinx + 2 = 0
nie wiem jak to zrobić

Taka sytuacja.
8 maj 15:46
Kuba: tam cosinus jest w liczniku a 1+sinx w mianowniku bo cos sie zkiepścilo
8 maj 15:46
Romek: najpierw zrrób założenia dla tgx masz w tablicach matematycznych
8 maj 15:46
Romek: no i założenie ż 1+sinx ≠0 czyli sinx≠−1
8 maj 15:47
Kuba: to mam tylko nie wiem co dalej
8 maj 15:49
Kuba: dochodze do rownania kwadratowego z cosinusem 5cos2x + 4cosx = 0
8 maj 15:52
Romek: sinxcosx + cosx1+sinx +2=0
sinx*(1+sinx) +cos2(x)cosx(1+sinx) + 2 =0
sin2(x) +sinx +cos2(x)cosx(1+sinx) + 2 =0
1+ sinxcosx(1+sinx) +2 =0
1cosx=−2 / *cosx
1=−2cosx
cosx = −12
8 maj 15:56
aniabb: 5cosx (cosx+4/5)=0
cosx=0 lub cosx=4/5
8 maj 15:56
Romek: łap jak sie gdzies nie walnąłem to powinno byc git
a tak jak ty też można teraz musisz tylko wylączy cosx i przyrównac do 0 oba czynniki jesli sie
nie pomyliłes w obliczeniach wczesniej bo cos troche dziwnie to wyglądda
8 maj 15:59
Kuba: Dziękuje Romek. Aniu ok tylko teraz policz x bez arccosinusa
8 maj 16:00
Romek: Spoko nie ma sprawy
8 maj 16:05