ciągi
silver: Oblicz sumę 60 kolejnych liczb naturalnych podzielnych przez 3, poczynając od liczby 12.
8 maj 18:38
Nienor: a
n=12+3n
Zaczynasz od 12, więc jest to pierwszy wyraz.
S
60=6120
8 maj 18:43
Basia: w ciągu a
n = 12+3n a
1 = 15 nie 12
liczby naturalne podzielne przez 3 to liczby postaci 3(n−1)
0,3,6.......................
a jeżeli najmniejszą jest 12 to mamy
a
n = 3(n−1)+12 = 3n+9
i wtedy
a
1 = 3*1+9 = 12
a
60 = 3*60+9 = 189
| | 12+189 | |
S60 = |
| *60 = 201*30 = 6030 |
| | 2 | |
8 maj 20:35
Janek191:
Inaczej:
12,15,18, ...., a60
a1 = 12
r = 3
więc
a60 = a1 + 59*r = 12 + 59*3 = 12 + 177 = 189
S60 = 0,5*( a1 + a60)*60 = 30*(12 + 189) = 30*201 = 6030
=====================================================
8 maj 20:45