Całka
Grzesiek: Znaleźć pole figury na które parabola y2 = 6x dzieli koło x2 + y2 = 16.
8 maj 13:28
aniabb:

2 4
2∫
√6xdx +2∫
√16−x2dx
0 2
8 maj 13:40
Grzesiek: Okej dziękować bardzo. A można jeszcze jedno zadanko dać?
8 maj 13:44
aniabb: zawsze możesz próbować
8 maj 13:45
Grzesiek:
To spróbuje.

Dla Ciebie za zadanko

.
8 maj 13:53
Grzesiek: Obliczyć pole części figury znajdującej się w pierwszej ćwiartce i ograniczonej krzywymi
ym = xn i yn = xm gdzie m i n są to liczby całkowite dodatnie. Rozpatrzyć zagadnienie
obliczania pola całej figury w zależności od parzystości i nieparzystości liczb m i n.
8 maj 13:56
aniabb:
1
∫ xn/m − x{m/n} dx założenie n<m
0
8 maj 14:21
aniabb: zapomniałam znaczka potęgi ... dopisz przy drugim x
8 maj 14:21
Grzesiek: Dziękuje pięknie
8 maj 14:36