Liczba dziesiatek w liczbie dwucyfrowej jest o 2 mniejsza od liczby jednosci
pomoc: Liczba dziesiatek w liczbie dwucyfrowej jest o 2 mniejsza od liczby jednosci. Znajdz te liczbe,
jesli widomo, ze jest ona wieksza od 25 ale mniejsza o 39.
7 maj 17:36
irena_1:
35
7 maj 17:54
irena_1:
35
7 maj 17:54
Janek191:
x − cyfra jedności
x − 2 − cyfra dziesiątek
10*( x − 2) + x = 10 x − 20 + x = 11 x − 20 − dana liczba
11 x − 20 > 25 i 11 x − 20 < 39
11 x > 45 i 11 x < 59
x > 4 i x < 5,(36)
czyli x = 5
x − 2 = 3
Odp. Ta liczba, to 35.
====================
7 maj 17:58
gfghfdh: α−β
Δ=−b−48ac
8 maj 10:31