rownania-stezenia procentowe
Klaudia: do 30% syropu dodano 20 kg wody i otrzymano syrop 20%.Jaka jest całkowita masa otrzymanego
syropu
P.S jesli mozna to prosze o napisanie krotkiego wyjasnienia dlaczego tak?
19 kwi 20:11
Klaudia: halo? czy ktoś potrafi?
19 kwi 20:19
Eta:

30*x + 20*0 = 20( x+20)
30x +
0= 20x+400
10x= 400
x = 40 kg
zatem całkowita masa jest: 20 +40=
60 kg
19 kwi 20:33
Klaudia: Wielkie dzieki, zrozumialam

jeszcze raz dziekuje
19 kwi 20:52
Eta:
i o to chodzi
19 kwi 21:03
fapfappolyn: x+ 0%1,8=10% (x + 1,8)
8 maj 21:27
pigor: ... lub, niech
x=? − szukana
masa całkowita syropu,
to z warunków zadania
30%(x−20) = 20%x / *10 ⇔ 3(x−20)= 2x ⇔ 3x−60= 2x ⇔
x=60 . ...
8 maj 21:37
Eta:
pigor minęło już
3 lata
8 maj 21:41
pigor: ..., dzięki, że mi przypomniałaś , ale pewne rzeczy muszę napisać
...

'"po swojemu", aby ..., ale co

, to już moja "słodka" tajemnica . ...
8 maj 21:51