matura zad.
vvv: Udowodnij, że xy + xz + zy jest mniejsze lub równe 0 przy założeniu że x + y + z = 0. Dodatkowe
założenie do tego zadania: (x+y+z)2 = x2 + y2 + z2 + 2xy + 2yz + 2xz
8 maj 14:48
Dominik: Z. x + y + z = 0
T. xy + xz + yz ≤ 0
D.
x
2 + y
2 + z
2 ≥ 0
x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2xz + 2yz = 0
| | 1 | |
x2 + y2 + z2 − (x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz) ≥ 0 /*− |
| |
| | 2 | |
xy + xz + yz ≤ 0
QED
8 maj 14:51
8 maj 14:51
Bogdan:
Pominąłeś Dominik jeden istotny zapis: (x + y + x)2 = 0, u Ciebie nie widać
uzyskania równości x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz = 0
To było zadanie tylko za 2 punkty, wystarczyło więc napisać np. tak:
x, y, z ∊ R i x2 + y2 + z2 ≥ 0
x + y + z = 0 ⇒ (x + y + z)2 = 0 ⇒ x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz = 0 ⇒
⇒ 2xy + 2xz + 2yz = −(x2 + y2 + z2) ≤ 0 ⇒ 2xy + 2xz + 2yz ≤ 0 /:2 ⇒
⇒ xy + xz + yz ≤ 0 co należało udowodnić
8 maj 15:05
matura 2013: x2+y2+x2+2xy+2xz+2yz=0
2xy+2xz+2yz=−x2−y2−z2
xy+yz+xz≤0 /*2
2xy+2yz+2xz≤0
I wiedząc, że: 2xy+2xz+2yz=−x2−y2−z2
−x2−y2−z2≤0 jest zawsze prawdziwe bo kwadrat nie moze byc ujemny w związku z tym xy+yz+xz≤0
również jest prawdziwe.
Ponawiam moje pytanie, czy taki zapis też jest poprawny?
8 maj 16:58
pigor: ...,
Udowodnij, że jeśli x,y,z∊R i x+y+z=0 , to xy+yz+zx ≤ 0 ; no to
może jeszcze jak ja to widzę, a więc np. tak :
x+y+z=0 ⇒ z= −(x+y) i
xy+yz+zx= xy+z(x+y)= xy−(x+y)
2= xy−x
2−2xy−y
2=
= −(x
2+xy+y
2)= −(x
2+2*
12xy+y
2)=
−(x+12y)2 ≤ 0 c.n.u. . ...
8 maj 17:12
pigor: ...oczywiście sknociłem w ostatniej linijce (przepraszam), bo miało...

być tak :
nie tak :
= −(x
2+xy+y
2)= −(x
2+2*
12xy+y
2)= −(x+12y)2 ≤ 0 c.n.u. . .
tylko tak :
= −(x
2+xy+y
2)= −(x
2+2*
12xy+
14y
2+
34y
2)=
−(x+12y)2− 34y2 ≤ 0
c.n.u. . ..
.
8 maj 19:07
artur: A ja zrobiłem zupełnie inaczej i tu moje pytanko czy mi uznają

Otóż wyznaczyłem że x=−y−z i po podstawieniu wyszło:
(y+z)
2−yz≥0
i tu moje pytanko, czy to jest już uzasadnienie, bo to niepełny wzór skróconego mnożenia, czy
jakoś tak.
8 maj 19:51
ZKS:
Nic nie wiadomo czy (y + z)2 − yz jest większe bądź równe 0 bez jakiegoś uzasadnienia.
8 maj 19:54
artur: Wydaję mi się, że to samo w sobie jest uzasadnienie bo nawet jeśli odejmie się tzw. ab od wzoru
na kwadrat sumy to i tak będzie na plusie, ale mogę się mylić.
8 maj 19:59
pigor: ..., dadzą ci na pewno 1 punkt, a drugi gdybyś uzasadnił np.
tak :
(y+z)2−yz= y2+2yz+z2−yz= y2+zy+z2 , a to jest trójmian kwadratowy zmiennej
y , gdzie z parametr, (albo możesz patrzyć jako zmiennej z i parametr y) , którego wyróżnik
Δy= z2−4z2= −3z2 ≤ 0 , (albo Δz= y2−4y2=−3y2≤ 0) , czyli wyróżnik niedodatni dla
∀y,z∊R , a to oznacza , że wartość tego trójmianu (wyrażenia)y2+zy+z2 ≥0 dla ∀y,z∊R .
8 maj 20:58