Dominik: MATEMATYKA
jak wam poszla? wg mnie banalna matura.

zastanawia mnie tylko jedno zadanie. otoz czy wolno odjac rownanie od nierownosci? dokladnie
x
2 + y
2 + z
2 ≥ 0
x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2xz + 2yz = 0
otrzymac z tego xy + xz + yz ≤ 0.
8 maj 11:50
wredulus_pospolitus:
można .. oczywiście, że można
a Ty tak naprawde to nie od równania nierówność ... tylko od nierówności równanie
czyli:
x2+y2+z2 ≥ 0
x2+y2+z2 −(x2+y2+z2+2xy+2xz+2yz) ≥ 0 − 0
−2xy −2xz −2yz ≥ 0
itd.
8 maj 11:55
wredulus_pospolitus:
ale wystarczylo zauważyć:
x2+y2+z2+2xy+2xz+2yz = (x+y+z)2
skoro (x+y+z)2 = 0 to x+y+z =0
8 maj 11:56
Dominik: o to mi chodzilo, dzieki. (nie doczytales dokladnie − napisalem rownanie od nierownosci, ale
nie mam ci tego za zle

) jeszcze raz dzieki! zatem powinno byc 100%.
8 maj 11:57
Dominik: x + y + z = 0 bylo zalozeniem danym w poleceniu. trzeba bylo udowodnic ze dla kazdych takich x,
y, z zachodzi xy + xz + yz ≤ 0. zadanie z dzisiejszej matury.
8 maj 11:57
wredulus_pospolitus:
mhm oki
8 maj 11:58
Nienor: x
2 + xy +y
2≥0
y
2+yz+z
2≥0
x
2+xz+z
2≥0
Po dodaniu:
2x
2+2z
2+2y
2+xy+yx+xz≥0
2(x+y+z)
2−4xy−4yz−4xz+xz+xy+yz≥0
2*0−3xy−3xz−3yz≥0
xy+xz+yz≤0
Nie bardzo mi się podoba to odejmowanie nierówności, które zastosowałeś. Ale jakiś ostatecznych
sądów wydawać nie będę
8 maj 12:03
Nienor: Błąd mały się wkradł w moje rozwiązanie, w pierwszych trzech nierównościach, tam ma być
x2+2xy+y2≥0 i tak wszędzie.
8 maj 12:04
IoIek: Mi coś wyszła liczba przeciwna do sumy kwadratow podzielonej przez 2
8 maj 12:15
jaryn93: Właśnie, jeśli mi też wyszło to co lolkowi, i napisałem, że suma kwadratów dowolnych liczb jest
≥ 0, więc po pomnożeniu tej liczby przez −1 ta liczba jest ≤ 0, c.n.u.
Myślicie, że takie coś przejdzie?
8 maj 12:17
wredulus_pospolitus:
nie bardzo Was rozumiem
macie x+y+z = 0
i udowodnić że: x*y + y*z + x*z ≤ 0
to niby jak to zrobiliście (w inny sposób)
8 maj 12:25
xaxax: 94% raczej
banalna matura
8 maj 12:25
Trwa matura....: Ile wam w 2. otwartym wyszlo z tym sinusem?
8 maj 12:33
bash: 0
8 maj 12:33
Trwa matura....: O git moze 100% bedzie ale na bank cos musze miec zle ciekawe jak tam rozszerzenie w piatek
bedzie
8 maj 12:35
jaryn93: Ja to zrobiłem tak, oceńcie czy dostanę za to punkty:
x+y+z=0
2x
2+2y
2+2z
2+xy+xz+yz=0
I tutaj napisałem wyjaśnienie, że suma kwadratów dowolnych liczb jest ≥ 0, więc ta liczba
pomnożona przez −1 będzie ≤ 0, c.n.u.
8 maj 12:36
ass: A jak z ostrosłupem?
8 maj 12:36
xyz: w ostroslupie 400
8 maj 12:37
ansss: Z ostrosłupem V wyszła 400 o ile dobrze pamiętam
8 maj 12:41
Alois~: jaryn93 zrobiłam tak samo

tylko że koncówka inna
i napisalam że skoro x
2+y
2+z
2 ≥0 zawsze
a dziele przez −2 to mam w takim wypadku
| x2+y2+z2 | |
| ≤0  |
| −2 | |
czyli
xy+xz+yz ≤0 cnu
TO OKEJ MAM

?
ciesze sie bo czuje ze poszlo mi lepiej niz wczoraj.. ale ciekawe czy będą błędy moze jednak
8 maj 12:42
ansss: ostatnie zwaliłam

siedziałam chyba 1,5 h nad zadaniem i ciągle mi coś nie wychodziło...
obliczenia dobre − zapomniałam zmienić h na min, zaćmienie totalne −.−
8 maj 12:42
Patryk: ten dowód mam tak samo jak Alois i jaryn93 (może jednak to jest dobrze )
8 maj 12:43
xyz: Ja tez mam tak
8 maj 12:44
jaryn93: Alois
Liczę na wyrozumiałość komisji, myślę że nam zaliczą
8 maj 12:45
ansss: a z tymi 6 , że jest podzielna przez 17? Mi wyszło 668 * 34
8 maj 12:46
Dominik: po przeksztalceniach otrzymuje sie 698 * 2 * 17, co, z odpowiednim komentarzem, konczy
dowod.
8 maj 12:47
Patryk: a nie 698*34 ?
8 maj 12:47
asdf: jaka jest treść zadanie z x2+y2+z2?
8 maj 12:47
jaryn93: Dobrze
8 maj 12:47
Dominik: asdf, 11:57.
8 maj 12:47
xyz: Patryk to jest to samo

Ja tez rozbilem na 6
98 * 2 * 17 i komentarz, to zadanie zajelo mi cale 2 linijki ^^
8 maj 12:48
jaryn93: 698*34 = 698*2*17 = 17k, k = 698*2
8 maj 12:48
Patryk: xyz wiem (az tak tepy nie jestem mój post był do ansss
8 maj 12:49
Trwa matura....: Macie juz jakas stronke z rozwiązaniami czy cuś?
8 maj 12:49
xyz: dobra sorry xD
8 maj 12:49
jaryn93: Wykaż, że jeżeli x + y + z = 0 to xy+xz+yz≤0
(Możesz skorzystać ze wzoru (x+y+z)2 = 2x2 + 2y2 + 2z2 + 2xy + 2xz + 2yz
8 maj 12:50
mim: a co z tym że 12%a to15%b....czyli, ze a to 125%b...
8 maj 12:50
ass: mim mi tak wyszło
8 maj 12:51
jaryn93: @mim
tak
8 maj 12:52
Alois~: jaryn93 przeciez to jest dobrze raczej
8 maj 12:52
jaryn93: Błąd

Miało być tak:
Wykaż, że jeżeli x + y + z = 0 to xy+xz+yz≤0
(Możesz skorzystać ze wzoru (x+y+z)2 = 2x2 + 2y2 + 2z2 + xy + xz + yz)
8 maj 12:52
jaryn93: Napisałem treść zadania dla asdf
8 maj 12:53
ost: A ile w ostatnim bo się zamotałem?
8 maj 12:53
mim: a te wyrazenie takie co bylo sin
2−3cos
2 powinno wyjsc 0...
8 maj 12:53
Alois~: a predkosci jakie wam wyszly

63 i 72 ?
8 maj 12:54
xyz: 63 i 72
mi tak wyszlo i podobno sporo osob uwaza ze to dobra odpowiedz
8 maj 12:54
xyz: @mim
tak
8 maj 12:54
Alois~: hmm a co do tego z podzielnoscia.. to komentarz macie na mysli cos w stylu ze wychodzi 2*17 −
czyli liczba jest podzielna przez 17 XD ?
8 maj 12:55
xyz: tak
8 maj 12:56
bash: @ xyz mi też tak wyszło
8 maj 12:56
ansss: a najmniejsza całkowita w zamkniętych?
8 maj 12:56
bash: ja napisalem, liczba jest wielokrotnością 17 a 6
98*2− liczba całkowita...wiec cała ta
liczba jest podzielna przez 17
8 maj 12:57
Trwa matura....:
8 maj 12:57
Alois~: −1 ansss

chyba
hmm
a bez komentarza w tym z 17 podzielna uznaja?
8 maj 12:57
bash: nie sądzę..
8 maj 12:57
xyz: ja mam −1,
moim zdaniem powinni uznac ale na kluczach to ja sie nie znam
8 maj 12:57
bash: raczej trzeba..bo to wyciągnięcie wniosku jest
8 maj 12:58
Patryk: a w zamkniętych z prawdopodobienstwa z kostka to ile mieliście ?
8 maj 12:58
bash: {1}{18}
8 maj 12:59
Dominik: jaryn, zla tozsamosc podales. teraz juz wiem dla kogo oni w ogole takie oczywistosci musza
zapisywac w poleceniu.
(a + b +c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
(a + b + .... + z)2 =
suma kwadratow kazdego skladnika sumy oraz suma iloczynow po dwa.
8 maj 12:59
bash: | 1 | |
| ...przepraszam  |
| 18 | |
8 maj 12:59
ansss: no w sumie racja

a boki w trójkącie? 45,75, 60?
8 maj 12:59
xyz:
Ω = 6
2 = 36
A={1,5},{5,1}
8 maj 13:00
bash: tak
8 maj 13:00
Patryk: nie boki a kąty ansss
8 maj 13:00
ansss: jak nie zmieniłam jednostek w ostatnim to na starcie −5 p?
8 maj 13:00
ansss: sorry, już nie myślę
8 maj 13:00
Patryk: | | 1 | | 1 | |
miałem zaznaczone |
| a przeprawiłem na |
| |
| | 18 | | 9 | |
8 maj 13:01
bash: a kąt w tym zamkniętym zadaniu 25 stopni tak?
8 maj 13:01
xyz: to namieszales...
| | 1 | |
a jakim sposobem pomyslales ze |
| moze byc poprawna? |
| | 9 | |
8 maj 13:01
anulaa: czy to sie dało robić z nierówności dla średnich?
kurde :<
8 maj 13:02
xyz: @bash
ja tak mam
8 maj 13:02
ansss: bash − tak
8 maj 13:02
Dominik: nie widze tutaj zastosowania nierownosci cauchy'ego.
8 maj 13:02
Patryk: ja nie rozumiem prawdopodobieństwa i kombinatoryki dlatego tak napisałem
8 maj 13:02
ansss: a z wielościanami? Pięciokąt?
8 maj 13:04
xyz: tak
8 maj 13:04
sky: Witam. A takie rozwiązanie y=−x−z
−x2 −z2−xz ≤0
8 maj 13:04
daniek: jaka odpowiedz ze stozkim ze promien ma 4 a wyskosc 3?
8 maj 13:04
Patryk: chyba 15π
8 maj 13:05
xyz: 15π
8 maj 13:05
ass: Na ile procent liczycie? Mi poszło słabiutko. Zawaliłem ostatnie i kąty w trójkącie. Liczę na
65−70%
8 maj 13:06
xyz: Ja licze na 100%
8 maj 13:08
anulaa: z tego co się orientuje teraz , to mam −2pkt :<
8 maj 13:10
anulaa: to lepiej wygląda niż −4% xd
8 maj 13:11
bash: a nie sześciokąt ?
8 maj 13:12
ass: No mi wyszedł sześciokąt
8 maj 13:14
Alois~: mi tez chyba

liczyłam na piechote sobie
8 maj 13:16
ansss: pięciokąt bo tam były tylko ściany boczne w poleceniu
8 maj 13:17
infii: podobno pieciokąt, sześciokąt to jakby wszystkie ściany liczyć a tylko o boczne chodziło
8 maj 13:17
atak: Kurwa, nie jestem zadowolony wcale z tego egzaminu jedyne czego jestem pewiem to to ze mam
powyzej 85%, nie ukrywam że zjebalem ale nadrobie moze na rozszerzeniu
8 maj 13:17
ansss: liczę jakoś na 84 %, zobaczymy
8 maj 13:17
ansss: atak − no jak tak samo
8 maj 13:17
ost:
Są już odp gdzieś? Bo nie mogę znaleźć w necie
8 maj 13:18
ost:
Są już odp gdzieś? Bo nie mogę znaleźć w necie
8 maj 13:18
fsad: jesli napisałem poprostu 2*17*698 i napisalem 'wiec liczba jest podzielna przez 17' to mi
zalicza?
8 maj 13:18
majster: pięciokąt...
8 maj 13:18
ass: Ja napisalem 34*6
98 −> 34 jest podzielna przez 17 więc liczba jest podzielna przez 17. Dobrze?
8 maj 13:19
ass: Oczywiście 698
8 maj 13:19
Damian: Mi wyszedł pięciokąt wszystkie krawędzie 15 a krawędzie 5 15−5= 10
8 maj 13:19
infii: zadanie 1 (−9,1) ?
8 maj 13:20
yep: tak
8 maj 13:20
bash: oj tam mały błąd
8 maj 13:20
ass: Są gdzieś arkusze na necie?
8 maj 13:20
Trwa matura....: Kurcze ja zrabalem zamkniete z tym katem dalem 50 wiec juz tylko najwyzej 98% a mialo byc tak
pieknie....
8 maj 13:21
yep: moze jakies nieoficjalne, zreszta jak cos to pytaj; ktos odpowie
8 maj 13:21
Damian: Ja też zrobiłem 34* 698 jest podzielna przez 17 c.b.d.u powinienem dostać 2 czy 1 pkt ?Jak
myslicie?
8 maj 13:21
Alois~: o kurcze

no tak zle doczytałam.. skoro mowicie ze inne sciany

czyli nie mam tak super jak
myslalam

dobra ja sie zabieram za angielski matma podstawa juz przepadła
8 maj 13:21
xyz: arkusze zaraz powinny byc, na odpowiedzi jeszcze troche poczekamy
8 maj 13:21
ass: Ale chciałem zadania, nie odpowiedzi
8 maj 13:21
Damian: Trwa matura ja tez zrobiłem 50 stopni choć na taki kąt nie wyglądał ale odczytałem to z
własności bo te kąty były oparte na tym samym łuku
8 maj 13:23
Trwa matura....: Serio tam chodzilo o sciany boczne tylko?
8 maj 13:23
yep: ale jeden byl srodkowy, drugi wpisany...
8 maj 13:24
ass: Tak, chodziło tylko o ściany boczne

Też to mam źle.
8 maj 13:24
Trwa matura....: Damian no wlasnie chyba nie byly co? Nie pamietam rysunku ale tam chyba byl wierzchołek w
środku okregu więc 2 razy mniejsze bylo alfa
8 maj 13:25
Damian: tak mi sie wydaje i moim zdaniem te kąty nie były takie jak twierdzi yep
8 maj 13:25
Damian: Zobaczymy już niedługo
8 maj 13:25
8 maj 13:26
Alois~: ja z kątem dałąm 25. bo jeden łuk miały
8 maj 13:27
infii: wierzchołek w zamkniętym 2,4?
8 maj 13:30
yep: katy wierzcholkowe sa rowne, czyli ten oparty na tym samym luku co alfa tez ma 50 i jako
srodkowy jest od niego 2 razy wiekszy
8 maj 13:30
yep: −3(x − p)2 + q
(2,4)
8 maj 13:31
ost: Tak, 2 i 4
8 maj 13:31
ost: Ile Wam wyszło t w ostatnim?
8 maj 13:32
IoIek: Srodkowy wpisany ach ta slepota! Już nie będzie 100

a w ostatnim bylo 72 i 63 czy 63 i 72
8 maj 13:33
infii: a z tą funkcją w zamkniętych to f(x+2) czy f(x−2) ?
8 maj 13:33
xyz: tam trzeba bylo liczyc v
8 maj 13:33
IoIek: T miało nie wyjść, bo w poleceniu chodzilo o v
8 maj 13:33
xyz: @lolek
z tego co pamietam to pierwszy pociag jechal szybciej, zalezy jak odpowiedz sformulowales
8 maj 13:33
Damian: f(x−2)
8 maj 13:33
yep: po przesunieciu o wektor [2, 0], f(x − 2)
8 maj 13:35
IoIek: Skoro pierwszy szybciej to ok
8 maj 13:35
Osxx: kurde, który pociąg jechał z 72km/h

?
8 maj 13:37
yep: to nieistotne
8 maj 13:37
ost: 28 przychodzą z cke odpowiedzi?
8 maj 13:38
xyz: 28 czerwca to masz wyniki
8 maj 13:39
Adam: Jestem bardzo zły, ponieważ nastawiłem się na 100% − póki co uwzględniając błędne odpowiedzi
mam 90%, a jeszcze pojedyńcze błędy dojdą i zejdziemy do 80%. Jestem w mat−fizie i dużo
przygotowywałem się do matury, więc wychodzi na to, że jestem totalnym frajerem, że mogłem tak
bardzo zwalić prosty egzamin. Ciekawe co ja zrobię na rozszerzeniu?
Nawet ludzie z humana mówili, że matura z matmy była banalna
8 maj 13:43
yep: nie przejmuj się, skup się na rozszerzeniu, na tym powinno ci zalezec; co cie nie zabije, to
cie wzmocni
8 maj 13:52
atak: @adam ja tez jestem lekko mówiąc wkurwiony, ale z drugiej strony 80% w góre mam na pewno wiec
nie jest tez tak zle , poza tym liczyc bedzie sie taka naprawde piątek i rozszerzenie
8 maj 13:52
mim: a z tą nierównościa kwadratowa w otwartych ile Wam wyszło
8 maj 13:54
yep: z tego co pamietam miejsca zerowe to 1 i 5/2
8 maj 13:56
mim: tam wychodzilo (−
∞;1> ∪<2,5;
∞)
8 maj 13:58
8 maj 14:00
kamczatka: już jest arkusz na cke
8 maj 14:00
Osxx: @mim: tak
8 maj 14:00
mim: ale tam było ≥
8 maj 14:00
Dominik: | | 5 | |
prawidlowa odp: x∊(−∞, 1>∪< |
| , ∞) |
| | 2 | |
8 maj 14:01
Damian: Dominik orientujesz sie może bo ja w ostatnim mam wszystko ok tylko bez założeń to odejmą
punkt?
I jak napisałem zamiast 400cm
3 400cm
2
to jak sie to tego odniosą?
8 maj 14:02
Dominik: nie mam pojecia, nie znam klucza. tez napisalem bez zalozen i nie wydaje mi sie to bledem.
8 maj 14:03
infii: hej, a jak w odpowiedzi w ostatnim napisałem prędkości i czasy każdego pociągu to będę miał
maxa? Pytam bo pytali tylko o prędkość a ja jeszcze czas dopisałem...
8 maj 14:04
Dominik: no i nie jest to zadnym bledem. po prostu nie dostaniesz dodatkowych punktow, jedynie 5/5 − o
ile wyniki sa prawidlowe. czytaliscie w ogole informator?
8 maj 14:05
Rafi: Chlopaki i Panie..
Macie jakąś stronke/ zadania/ czy cos zeby najwazniejsze schematy na rozszerzenie sobie
przejrzec?
Co prawda na rozszerzenie podchodze z marszu bez przygotowania, ale chce wiedziec co i jak

jakies tam stycznosci z tym mialem kilka razy.. Tak to jest jak sie nie mialo rozszerzenia w
szkole.. ;<
a matme uwielbiam
8 maj 14:06
Damian: Tam są informacje bardzo ogólne

Nic nowego tam nie ma co by mnie teraz satysfakcjonowało
8 maj 14:07
Kipic: @infii jak masz predkosci to git jeszcze tylko zeby bylo tam napisane ktory pociag czy 1 czy
drugi a czas to juz dodatkowo wiec straty nie bedzie
8 maj 14:07
wielomian:
Maturzyści mam do was pytanie

ja piszę za rok maturę więc zadanie z podzielnością
6
100−2*6
99+10*6
98
6
98(6
2−2*6+10*1)=6
98(34)
a 34 jest podzielne przez 17
8 maj 14:07
Kipic: @Rafi z marszu to masz lipe jest tak duzo roznych zadan najrozniejszej masci ze z grubsza to
nie mozna jedynie chyba to z wartoscia bezwzghledna sobie porob zadanka te co sa tutaj na
forum no i ewentualnie funkcje wymierna logarytmiczna wykladnicza jak sie je rysuje itp no i
przee wszytskim sinusy i cosiunusy jakie wykresy i jak liczyc
8 maj 14:08
Kipic: @wielomian wlasnie tak trzeba bylo zrobic i dopisac ze mnozac to 6
98 * 34 to to bedzie
podzielne przez 17 bo 34 jest podzielne przez 17

bubel jak ...
8 maj 14:10
wielomian: ok dzięki Kipic
8 maj 14:10
on: zadanie 15 A?
8 maj 14:11
Kipic: on a co tam bylo macie jakas strone z arkuszem bo byl banalny jak nic
8 maj 14:12
8 maj 14:13
Kipic: dzieks
8 maj 14:13
Kipic: 15 A tak
8 maj 14:13
wielomian: a jeszcze o jedno zapytam
6x≤8x+3
6x−8x≤3
−2x≤3
czyli −1
8 maj 14:14
mim: tak
8 maj 14:15
wojtek: No, chyba wszystko dobrze, ew. ten dowód z xy+xz+yz≤0 mogą mi jakiś punkt uciąć, ale reszta mi
dobrze powychodziła. Na rozszerzeniu już nie będzie tak kolorowo, ale jestem dobrej myśli
8 maj 14:16
ass: Ja zapisałem z 34. Myślę, że dobrze.
8 maj 14:18
Kipic: najmniejsza to chyba −2 przeciez −2 jest mniejsze od −1 a gdy podstawimy −2 to wychodzi −1≤−1
wiec i−2 najmenijsze
8 maj 14:18
Osxx: Pieprzony xzyzyyxyyzyzyyzx.....

szkoda punktów, bo prawie 100% byłoby.
8 maj 14:19
Kipic: Obstawiam ze rozszerzenie bedzie strasznie trudne skoro podstawa latwa , wkoncu musza pokazac
ze umeija ukladac trudne zadania z tej komisju skoro na podstawie polecili po kulkach
8 maj 14:19
mim: najmniejsza liczba spełniającą nierówność x≥−1,5 jest −1...bo przecież −2 nie jest ≥−1,5
8 maj 14:21
wielomian:

pierwsza liczba która to spełnia to −1?
8 maj 14:21
wojtek: Kipic zle masz to zamknięte, −1 jest najmniejsze
8 maj 14:21
Osxx: fakt
8 maj 14:22
wojtek: kąty w trójkącie 60, 45, 75 stopni, jak dobrze pamiętam?
8 maj 14:25
8 maj 14:26
Kipic: @wojtek tak
8 maj 14:26
Damian: wojtek tak
8 maj 14:26
Kejt: będzie 100%.. to było śmiechu warte
8 maj 14:27
wojtek: −12≤−16+3=−13
No chyba jednak nie wychodzi −1≤−1
8 maj 14:28
Damian: 1. (−9,1)
2. 125%b
3. −1
4. x=3 ; y=−4
5. 4
6. (2,4)
7. (2x−3)(2x−3)
8. 3
9. a<0 b<0
10. −1
11. f(x−2)
12. x=7
13. a1=2
14 −7/4
15. 25st
16. 2 rozwiązania rzecz.
17. 8√13
18. p(−25,2)
19. √5
20. pięciokąt
21. 15pi
22. 1/18
23. 2
24. x=5
25. 4
1. xe(−2√2, −2, 2√sqrt2)
2. 0
3. dowód
4. a) y=7 b) (−3,5)
5. (−niesk, 1>U<5/2, +niesk)
6.dowód: wyłączyć przed nawias 698 (2*17)
7. 45,60,75
8. 400cm3
9. 63km/h i 72km/h
8 maj 14:28
ass: W ostatnim nie zamieniłem minut na godziny. Czy dostanę chociaż punkt za deltę itd.?
8 maj 14:29
wojtek: Gud dżob Damian.
W ogóle dobrze, że sprawdzałem wszystkie zadania jeszcze raz po napisaniu, bo w 30. źle
pierwiastki policzyłem (zamiast przez 2a=4 dzieliłem przez a=2)
8 maj 14:32
Damian: Wojtek robisz przygotowanie jutro do angielskiego

?
thank you very much
8 maj 14:33
Rafi: tak

powinienes dostac.
8 maj 14:34
ass: Punkt?
8 maj 14:34
p: y=−z−x
x(−z−x)+(−z−x)z+zx≤o
wyszło x2+z2+zy≥0
z tw. [(a+b)2]/2 ≥ √ab
i podstawiłam za to x, z i wyliczyłam
Jak myślicie, dobre rozwiązanie?
8 maj 14:36
Rafi: zalezy.. nie znam klucza ale na probnej ulozylem rownanie, w pamieci wynik sobie zrobilem i
wpisalem i dostalem bodajze 2,3 pkt na 5 mozliwych

tym razem 96 %.. te smierdzacce xz yz xy niech sobie w dupe wsadza

takie banalne ze az sie plakac chce a ja na tym poleglem.. godzine nad tym siedzialem
8 maj 14:38
paulaf: 21 to chyba 12 pi?
8 maj 14:38
ass: Dzięki Rafi. Ja zmarnowałem dużo czasu na ostatnim zadaniu.
8 maj 14:39
gabi: ass jeśli nie masz zamieniony minut na godzine to masz automatycznie 0 punktów.

mam pytanko : (od zad. 28)
jeśli mam dowód doprowadzony do postaci :
0 ≥ − (x
2+y
2+z
2)
i mam napisane że suma trzech kwadratów pomnożona przez −1 zawsze jest mniejsza lub równa 0
to jest dobrze ?
8 maj 14:39
paulaf: O co chodzilo w 1 zad otwartym bo nie pamietam
8 maj 14:40
8 maj 14:42
wojtek: @Damian Z angla tylko na rozszerzenie coś zerknę, ale tak to nie ma z czego się przygotowywać
8 maj 14:43
Kamcio :): paulaf , nie. masz wysokość i promień podstawy stożka, z tw. pitagorasa liczysz długość
tworzącej (najwazniejsza trójka pitagorejska, od razu widać że l=5) wzór na pole powierzchni
bocznej P=promień podstawy * tworząca * π = 3*5π=15π
8 maj 14:43
kaja:
x
2+y
2+z
2+2xy+2xz+2yz=0
x
2+y
2+z
2=−2(xy+xz+yz)
| | x2+y2+z2 | |
− |
| jest zawsze mniejsze bądź równe zero czyli xy+xz+yz≤0 |
| | 2 | |
Można tak ?
8 maj 14:44
wojtek: @on z tego co napisałeś w 7. wychodzi (2x)2−32, co raczej nie równa się 4x2−12x+9
(2x−3)(2x−3)=(2x−3)2=4x2−12x+9
8 maj 14:45
paulaf: Fuck jq dalam 3x4 ,nie skupilam się po prostu,szkoda,jedyne złe xD
8 maj 14:45
Rafi: dowiesz sie w ostatnich dniach czerwca..
8 maj 14:46
wojtek: @kaja Zrobiłem tak samo, też ciekaw jestem, czy dadzą 2 pkt.
8 maj 14:46
paulaf: Czy ktoś pamieta o co chodzilo w 1 otwartym bo wgl go nie pamietam xD
8 maj 14:48
xyz: wielomian
8 maj 14:48
Dominik: w 1 otwartym do rozwiazania bylo rownanie
x3 + 2x2 − 8x − 16 = 0
8 maj 14:48
mim: wynik powyżej 90% z matury to ładne osiągnięcie prawda?
8 maj 14:49
Kostek: a z tym kątem ile wam wyszło 25o ?
8 maj 14:49
xyz: w zamknietym tak
8 maj 14:50
zosiek: haj ma ktos klucz do rozprawki z polaka
8 maj 14:50
mim: @ xyz jak myslisz wynik powyżej 90% z matury to ładne osiągnięcie prawda?
8 maj 14:50
xyz: lol... do jakiej rozprawki z polaka?
8 maj 14:50
xyz: @mim no spoko ale ja licze na wiecej ^^
8 maj 14:51
paulaf: Ile rownaly się katy srodkowe w otwartym?
8 maj 14:51
fsad: czy w zadaniu z predkosciami trzeba bylo caly czas pisac jednostki>?
8 maj 14:52
Kamcio :): ta matura to poziom poniżej 0...
8 maj 14:53
wojtek: @paulaf Przewiń stronę trochę wyżej, Damian napisał wszystkie odpowiedzi, jeszcze trochę wyżej
masz link do arkusza.
8 maj 14:54
Rafi: co racja to racja Kamcio
8 maj 14:55
jaryn93: @ASS
Niestety raczej nie dostaniesz...
8 maj 14:55
8 maj 14:56
Kamcio :): w dodatku większość stron to brudnopisy, kiedy całą tą maturę mozna w pamięci rozwiązać
8 maj 14:59
aaaa: jej kurcze a ja zwaliłam ostatnie.. wyszło mi 144 i 135, nie mam pojęcia dlaczego mi tak
wyszło, a było proste..
8 maj 15:09
Dominik: przeciez polskie pociagi nie osiagaja takich predkosci − od razu trzeba bylo szukac bledu.
8 maj 15:12
aaaa: też się zdziwiłam, chyba że wzieli Japońskie ^^ ale no jakoś tak glupio zrobiłam, że od razu
wyszłam nie sprawdzałam, ale myśle że jakieś 2 punkty za to dostanę
8 maj 15:30
zombi: Szkoda, że poziom leci na łeb na szyje
8 maj 15:42
Ania_601: no szkoda, że matura taka prosta była. Wszyscy pod 90% będą mieć, nawet Ci co martwili się czy
zdadzą. Eh zobaczymy jakie rozszerzenie dadzą
8 maj 15:50
wojtek: Ta, WSZYSCY pod 90% XD A za 2 miechy w statystykach "nie zaliczyło: 35% maturzystów"
8 maj 15:53
Technik: Nie było tak źle myślę że w granicach 90 % powinno być

i to na tyle z matematyki bo roz nie
piszę
8 maj 15:55
menel: Super Ania, ja martwię się jak zdobyć 30 %( może będzie i 50, Bóg raczy wiedzieć). Tyle że ja
palcem mogę pokazać ci osoby, którym będziesz kible czyściła po studiach, i osoby które nawet
nie musiały do matematyki podchodzić. W tym tonie wypowiadając się zbyt inteligentna nie
jesteś, tak wnioskuję. Bo "jak można mieć mniej niż 90 % z matmy, w głowie się nie mieści!"
Elektorat, kurfa, Platformy i Pisu zaatakował matematyka.pisz.
8 maj 16:00
wojtek: Polać jabola menelowi!
8 maj 16:02
aaa: jak myślicie jeśli w tym dowodzie z podzielnością napisałem 17(2*698) to mi uznają?
nie wiem po co ale wyłączyłem przed nawias..
8 maj 16:43
Dziabong: @aaa
To w sumie nie ma znaczenia czy zapisałeś 17(2* 698) czy 17*2*698 bo to i tak jest to
samo.
8 maj 16:49
aaa: aha, to dzięki
8 maj 17:08
ogipierogi: @mim z rozszerzonej tak, powyżej 90 % to dobry wynik. Z podstawy? nie na tym poziomie, nic
nadzwyczajnego.
8 maj 17:19
Angelika: jak napisałam nie y=7 a f(6)=7 to dostanę punkt ? w tym zadaniu za 2pkt z funkcją
8 maj 18:02
Monia: nie zdałam
8 maj 18:06
Rise: Matura − Zadanie z trójkątem i okęgiem
Załącznik:
http://imgup.pl/di/MXCD/maturazadanie.png
Niestety nie wychwyciłem tego że są to trójkąty równoramienne, zadanie to rozpisałem w taki
sposób. Ułożyłem do niego układ równań:
⎧ b2=180+x−c
⎨ a2=180−x−b
⎩ c2=180−2x−a
całość *2
⎧ b=360+2x−2c
⎨ a=360−2x−2b
⎩ c=360−4x−2a
Podstawiłem pod b: a=360+2x−2(360+2x−2c)=4c−2x−360
Później podstawiłem pod a: c=360−4x−2(4c−2x−360)=1080−8c => c=120st
Niestety poźniej coś żle policzyłem i wszystkie kąty wyszły mi po 60st.
Dodałem jeszcze notatkę że korzystam z własności kątów wpisanych opartych na jednym łuku.
Czy to jest dobrze rozpoczęte zadanie i czy jest możliwość że dostane za nie jakieś punkty?
8 maj 18:12
Ania_601: oki dobra z tym 90% przesadziłam, ale jak koleżanka, która żadnej próbnej u mnie w szkole nie
zdała pisze do mnie, że policzyła punkty i 70% jej wychodzi, no to jednak jestem w szoku. I ja
tam nigdzie nie napisała, że jestem kozakiem, że będę miała dużo tylko cenę ludzi dookoła
mnie, wiem jak było w mojej szkole dzisiaj i widzę że wszystkim był łatwy. Poza tym nie uważam
siebie za jakąś wybitnie zdolną osobę, ale znam swoje możliwości i według mnie to było banalne
nie będę udawała, że tak nie jest, jednak błąd rachunkowy też zrobiłam. Jedna osoba może być
lepsza z polaka, druga z matmy, nie mówię, że jeżeli ktoś nie zdał matury musi być koniecznie
tępy. No ale jednak zgadza się nie wiem jak ktoś po 3 latach nauki w liceum mógł nie zdać tego
testu na te 30%, bo jak ktoś taki w ogóle przechodzi z matematyki z klasy do klasy. Jednak
szkoda mi że matura jest taka prosta bo wszyscy na studia idą i jest przepełnienie ludzi z
papierkiem wyższej szkoły, a pracy nie ma. I jeszcze się okaże czy to Ty czy ja będziesz
czyścic te kible, bo nie wiemy co nas w życiu spotka.
8 maj 18:21
aa: ej czy w zadaniu 26 mogą być odpowiedzi: zamiast 2 pierwiastka z 2 po prostu pierwiastek z 8 i
minus pierwiastek z 8 może zostac?
8 maj 18:23
Angelika: tak
8 maj 18:24
asdf: Ania601, matematyka ze szkoły średniej, a matematyka na studiach to dwie inne rzeczy −
trudniejsza, ale ciekawsza. Jeżeli ktoś zdał mature na 30% to nie sądze by sobie na nich
poradził. Na pierwszych zajęciach ćwiczeniowiec na analizie nam jasno powiedział "ten kto nie
zdawal matematyki rozszerzonej nie powinien tutaj siedzieć", a po chwili dodał..."więc radze
usiąść do nauki bo nie będzie łatwo" − i co się okazało? Sam − nie zdawalem rozszerzenia,
egzamin z analizy zaliczylem na 100% (nie pisze by sie chwalic, a podac argument..).
Matematykiem nie jest osoba, ktora potrafi mnozyc w pamięci, np. liczby pierwsze do 10000, a
osoba, ktora potrafi myslec. Znam osobe co pisala rozszerzenie, zdala na 80%, a egzamin ledwo
zdała, a ja jak pisałęm wyzej − poradzilem sobie duzo lepiej..(bez matury rozszerzonej, a
mature podstawową zdałem ~90%, nie pamietam juz..)
8 maj 18:29
Ania_601: @asdf wierzę Ci, że matematyka na studiach jest dużo trudniejsza i trochę się tego boję, ale
lubię matematykę, przyjemnośc niekiedy mi sprawia myślenie nad tym jak zrobić zadanie, więc
zobaczymy jak sobie będę tam radziła. Lecz jednak myślę, że jesteś na jakiejś lepszej szkole?
I u Ciebie ten poziom jest pewnie wysoki. No ale prawdą jest że kiedyś matury były o wiele
trudniejsze i kiedyś ktoś kto dobrze zdał maturę to na serio na to zasługiwał, a teraz poziom
z roku na rok spada..
8 maj 18:44
asdf: jak lubisz matematyke to sie nie martw

Też mialem podobne obawy, ale wprowadzą Cię do tego −
u mnie przynajmniej (pewnie u wiekszosci tez) kazdy stosowany wzor jest wyjasniany i prawie
kazdy wyprowadzany. Wyprowadzania tez sie nei am co bac − to tylko pomaga, bo wie co sie
liczy, trzeba tez troche sie teorii nauczyc, ale to tez nie jest trudne − kilka zadan krok po
kroku z powiązaniem z teorią i ją sie rozumie
8 maj 18:47
asdf: a teraz ide bo padam i nie wyraznie pisze
8 maj 18:49
Technik: Ania a jak tam z fizyki idzie

ogarnęłaś już?
8 maj 18:55
Ania_601: @asdf a mogłabyś jeszcze powiedzieć gdzie się uczysz? bo bardzo mnie to interesuje

. ogólnie
wychodzę z założenia, że wszystko da się zrozumieć, wszystkiego można się nauczyć gdy się po
prostu chce, mimo że niekiedy więcej czasu trzeba przy czymś posiedzieć. Ja boję się tego, że
materiał będize iść szybko i że właśenie na złych wykładowców trafię, którzy nie będa umieli
mi dobrze wytłumaczyć

.
8 maj 19:01
Ania_601: oo właśnie @Technik miałam do Ciebie wtedy pisać, ale jakoś z głowy mi później wyleciało

.
czy mógłbyś się podzielić tymi zadaniami, które wysyłałeś dla @Kipica? bo co to dokładnie
bylo?

Bo z fizyki to jak wspominałam to u mnie nie za bardzo dobrze, bo jeszcze się nie
uczyłam prawie w ogóle..
8 maj 19:04
asdf: jestem na informatyce, nazwy uczelni nie chce podawać publicznie. Co do materialu − leci on
zdecydowanie szybciej niz w szkole średniej

Ale za to zajęć jest chyba mniej..np ja mam:
pon: wyklad+laboratoria
wt: lab+wyk+ćw
śr:wyk+ćw
czw:lab+ćw + ćw
pt: 2*wyklad
jedne zajecia to 1.5 godziny
8 maj 19:05
Technik: Ania typowe zadania z matury podstawowej rozwiązane krok po kroku zadania były z prądu
elektrycznego jak coś
8 maj 19:11
Ania_601: oo informatyka to bardzo ładnie

. no to dużo jeszcze wolnego zostanie na ogarnięcie
wszystkiego i chyba jedyne czego studentom nie brakuje to czasu
8 maj 19:12
Ania_601: ej @Technik a byłbyś tak miły i mi też pomógł to przesłać?

bo po piątku zamierzam się na
okrągło zajmować fizyką to chętnie bym sobie zrobiła, tym bardziej, że rozwiązane krok po
kroku
8 maj 19:15
asdf: czasu nie brakuje?! chciałabyś...ja tak mniej więcej od listopada mam zawsze coś na głowie i
nie było jeszcze tak, ze sobie usiadłem i "w koncu nic nie musze zrobić...", ale są i tacy co
balują po nocach − każdemu się zdarza

ale osobiście mam tak, ze potrafie posiedziec do 2−3
w nocy bo "na jutro" cos jest..
8 maj 19:16
Technik: to podaj gadu
8 maj 19:18
ola: +/− 92%, ofc głupie błędy..
rozszerzenie trzeba dobrze zdać : )
8 maj 19:21
Ania_601: hmm ale to może i fajniej, że coś się robi, bo ile można siedzieć i się lenić

przede mną
teraz 4 miesiące wakacji i muszę chyba jakiejś pracy szukać żeby z nudów nie umrzeć

. ale to
mimo, że uczysz się systematycznie to musisz nocami trochę siedzieć, czy raczej dlatego że
własnie masz problemy ze systematycznością?

chociaż ja dopiero na studiach się przekonam
jakie jest życie studencie, 'słoików' w Warszawie bo tam się wybieram
8 maj 19:23
ZKS:
A kiedy macie maturę rozszerzoną?
8 maj 19:24
Ania_601: a mógłbyś na pocztę?

bo w tej chwili nie mam gg, od czasów gdy wszyscy są na facebooku jest
mi nie potrzebne
8 maj 19:29
Technik: no to podaj e−mail

ja nie używam fb więc nie wszyscy
8 maj 19:30
Ania_601: @ola nie przejmuj się ja też 3 punkty straciłam

a zobaczymy jak z rozszerzeniem, które jest
w piątek będzie
8 maj 19:30
Alois~: ZKS w piątek rozszerzenie z matmy
8 maj 19:31
ZKS:
Okej dziękuję za odpowiedź.
8 maj 19:31
Ania_601: a więc Anna
601 . Dziękuje Ci bardzo za chęć pomocy

. a no to sorrki nie wszyscy
8 maj 19:33
Ania_601: oj tam po Anna jest podkreślenie, tak jak w nicku, ale nie da się napisać tego, bo zmienia na
to jak jest zakodowane użycie tego

Anna
601@wp.pl
8 maj 19:34
aa: czy w zadaniu 29 podpunkcie a) Uznają mi odpowiedź, że największa wartość to 7
8 maj 19:47
aa: Ania601, moge spytac czy te zadania są z podstawy czy z rozszerzenia z fizyki?
8 maj 19:50
Ania_601: tak, uznają

. z podstawy
8 maj 20:02
Technik: już wysłałem
8 maj 20:02
aa: W takim razie też bym poprosił jeśli można :
f68229@rmqkr.net
8 maj 20:06
Technik: @aa dostałeś
8 maj 20:13
aa: no wlasnie niedoszedl załącznik jak mozesz to wyslij na tego maila z którego ci napisałem.
Tamten to jakis szajs
8 maj 20:15
Technik: wszystko doszło przecież ?
8 maj 20:16
aa: No właśnie nie doszło, sama wiadomość bez żadnego załącznika, dlatego prosiłbym żebys wysłał na
tego maila z którego do ciebie napisałem, bo ten "rmqkr" to taki tzn 10min mail byl
8 maj 20:18
Technik: ok
8 maj 20:19
Ania_601: wiesz co @Technik gdy zobaczyłam te zadanka to jakoś zapał do pracy mnie wziął
8 maj 20:20
Technik: @aa nie mam wiadomości od Ciebie?
8 maj 20:21
Technik: jak chcecie to mogę wam jeszcze powysyłać w wolnym czasie
8 maj 20:21
Use: Wyjaśnij, czemu może służyć użycie przez Tomasz Rożka czterdziestu czterech zer w zapisie
liczby, którą możemy przedstawić jako 10 do potęgi 44.
Odpowiedź: Rożek wyraźnie bawi się z czytelnikiem i jego skojarzeniami z Dziadami Mickiewicza.
Nie wiadomo kto, nie wiadomo dlaczego, ale wiadomo, że "imię jego czterdzieści cztery"
8 maj 20:22
xyz: use pisalem o tym skojarzeniu wczoraj
8 maj 20:24
Use: swoja drogą KURWA mam tylko 85% z majcy

licze na zemste z rozszerzenia ( swoją drogą zawsze
w tych zadaniach o pociagach musza dojebac takie liczby że szok )
8 maj 20:25
Use: a jutro bedzie ;
I am writing in connection with your adverisement....
8 maj 20:28
xyz: I hope you will give this matter your urgent attention

Tak swoja droga to chcialbym oficjalny bo znam sporo zwrotow ^^
8 maj 20:30
Technik: @use to nie poszalałeś z matmy
8 maj 20:30
aa: @Technik, teraz doszedł mój mail?
8 maj 20:32
Technik: tak już się ładują załączniki
8 maj 20:33