ostatnie zadanie
woj: niech ktos napisze jak rozwiazal ostatnie zadanie za 5 pkt
dobrze ulozylem uklad rownan?
8 maj 12:21
woj: o maturze ofc mowa
8 maj 12:21
xyz: jak dales t − 40 to juz widze ze zle bo trzeba bylo to na godziny zamienic
8 maj 12:26
Patryk: xyz ile miałeś w tym z ostrosłupem ?
8 maj 12:27
xyz: 400
8 maj 12:27
paulaf: A mógłbyś rozpisać jak zrobiles? XD
8 maj 12:31
Dominik: ja zapisalem
vt = 336
po jednym przeksztalceniu dochodzi sie do twojej postaci
niestety jednak miales zla jednostke czasu.
8 maj 12:31
woj: taa, w ostroslupie 400, a co do ukladu to wiedzialem ze zle ulozylem bo delta wychodzila
przeogromna i nie dalo sie zpierwiastkowac i sie pogubilem ... coz w plecy 5 pkt
8 maj 12:32
bash: oczywiście założenie powinno być jeszcze

v>0
8 maj 12:32
Denar: jeden pociąg 72 km/h, a drugi 63km/h
też tak mieliście?
8 maj 12:39
Dominik: tak
8 maj 12:40
anulaa: ^^
8 maj 12:59
anulaa: a nie pierwszy jechał szybciej?
8 maj 13:00
Bogdan:
Pokazuję przykładowy zapis zadania z pociągami.
v − prędkość I pociągu, v > 0
(v + 9) − prędkość II pociągu,
t − liczba godzin jazdy I pociągu na trasie 336 km, t > 0
| | 2 | | 2 | |
(t − |
| ) − liczba godzin jazdy II pociągu na trasie 336 km, t − |
| > 0, |
| | 3 | | 3 | |
(1) v*t = 336
| | 2 | | 2 | |
(2) (v + 9)(t − |
| ) = 336 ⇒ 336 − |
| v + 9t − 6 = 336 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(2) 9t = |
| v + 6 ⇒ t = |
| v + |
| |
| | 3 | | 27 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 27 | |
(1) |
| v2 + |
| v − 336 = 0 /* |
| ⇒ v2 + 9v − 4536 = 0 |
| | 27 | | 3 | | 2 | |
Δ = 18225,
√Δ = 135
| | −9 − 135 | |
v = |
| < 0 sprzeczność |
| | 2 | |
lub
| | −9 + 135 | |
v = |
| = 63 i v + 9 = 72 |
| | 2 | |
Odp.: I pociąg jechał z prędkością 63 km/h, II pociąg z prędkością 72 km?/
8 maj 13:00
Bogdan:

Maturalne zadanie z ostrosłupem można rozwiązać np. tak:
P
P = 100 ⇒ 2a = 10 ⇒ a = 5
P
B = 260 ⇒ 4*a*h = 260 ⇒ 4*5*h = 260 ⇒ h = 13
H =
√h2 − a2 =
√132 − 52 = 12
| | 1 | |
Objętość V = |
| *100 * 12 = 400 |
| | 3 | |
8 maj 13:20
Damian: a co jesli nie mam założeń? a poza tym wszystko ok?
8 maj 13:20
Damian: i jeśli w tym zadaniu Bogdanie zrobiłem ok tylko napisałem chyba 400cm2 zamiast 400cm3 a
punkt?
8 maj 13:24
Damian: to odejmą punkt?
8 maj 13:24
Bogdan:
Myślę, że nie odejmą
8 maj 13:25
Bogdan:
ale założenia powinny być
8 maj 13:25
anja: Chyba raczej I pociąg jechał 72 km/h, a drugi 63 km/h
8 maj 15:43
Bogdan:
W moich oznaczeniach prędkość v jest opisana jako prędkość I pociągu, a (v + 9) jako
prędkość II pociągu
8 maj 15:45
maturzystka: Mam pytanie, ja zrobiłam to zadanie tak:
V
2 = V
1 − 9
t
2= t
1 + 2/3
Gdzie:
V
2 − prędkość wolniejszego pociągu
t
2 − czas wolniejszego pociągu
V
1 * t
1 = 336
(t
1 + 2/3)(V
1−9)= 336.
Wyszło mi 63km/h i 72km/h .
Chyba jest to dobry, inny sposób, prawda?
8 maj 17:33
maturzystka: Bogdan, napisałeś że v + 9 to prędkość drugiego, czyli wolniejszego pociągu. Prędkość drugiego
pociągu to prędkość pierwszego odjąć 9 a nie plus. Prędkość pierwszego moglibyśmy zapisać jako
v+9, ale kiedy v to prędkość drugiego pociągu.
Zgadza się?
8 maj 18:05
Karlo: W zadaniu z ostrsłupem brak założenia a>0
8 maj 18:58
Bogdan:
Nie napisałem maturzystko, że v+9 to prędkość drugiego, czyli wolniejszego pociągu, ale
napisałem, że v+9 to prędkość drugiego pociągu (nie użyłem sformułowania "wolniejszego"),
co prawda oznaczyłem pociągi odwrotnie to podanej w treści zadania, gdzie pociąg pierwszy
jedzie nie z prędkością v, ale z prędkością v+9. Nie zmienia to jednak sposobu i poprawności
rozwiązania, to tak, jakby ktoś zamiast zapisanej w treści zadania literki a określającej
długość prostokąta i literki b określającej szerokość przy poleceniu dotyczącym obliczenia
pola zamienił oznaczenia i przyjął od samego początku, że b to długość, a a to szerokość.
Nie ma sprzeczności w przebiegu przedstawionego przez mnie rozwiązania zadania
z pociągami.
8 maj 19:03
Eta:
Dla
Bogdana ....
8 maj 19:07
maturzystka: Dobrze, tylko po prostu czytając treść zadania, gdzie wyraźnie zaznaczone są pociągi pierwszy i
drugi od razu nasuwa się wątpliwość, że oznaczenia są niepoprawne, co nie zmienia faktu że
wynik jest dobry, ale po prostu jest to trochę pomieszane.
A co z moim tokiem rozumowania i oznaczeniami?
8 maj 19:13
Bogdan:
W zadaniu z ostrosłupem Karlo można oczywiście zapisać: a > 0, ale w tym zadaniu nie
pojawia się możliwość uzyskania ujemnej wartości a (tak, jak np. w zadaniu z pociągami i tam
takie założenie v>0 jest uzasadnione) i zapis a > 0 nie musi pojawić się w treści rozwiązania,
tym bardziej, że na rysunku wyraźnie są zaznaczone literką a odcinki w podstawie ostrosłupa,
a jak wiemy odcinek nie ma długości ujemnej.
Twój maturzystko zapis jest oczywiście poprawny i przedstawia on nie inny, a ten sam
sposób rozwiązania zadania, czyli sposób z układem równań, w którym iloczyny pewnych
wielkości przyrównane są do stałej wartości. Swoje rozwiązanie przedstawiłem już po egzaminie,
ale jeszcze przed opublikowaniem arkuszy maturalnych na podstawie luźnej informacji
o dwóch pociągach, z których jeden jechał z prędkością v, a drugi szybciej o 9 km i stąd
zapewne przyjąłem takie oznaczenia.
Zadania z takim układem od lat występują w arkuszach maturalnych.
8 maj 19:33
Bogdan:
Witaj
Eto 
, mamy jednak również wnikliwych maturzystów, co bardzo cieszy
8 maj 19:35
maturzystka: W porządku rozumiem, więc teraz już wszystko jasne

Dziękuję bardzo za odpowiedź
8 maj 19:41
Bogdan:
Pozdrawiam
maturzystko i życzę powodzenia we wszystkich egzaminach, nie tylko
maturalnych
8 maj 19:44
maturzystka: Dziękuję i również pozdrawiam
8 maj 19:48
Karlo: możliwośc uzyskania ujemnej "a" pojawia się niestety w tym zadaniu.
100 = (2a)
2
[(100−(2a
2)] = 0
(10−2a)(10+2a) = 0
2a=10 → a=5
2a = −10 → a=−5
Gdy nie napiszemy odpowiedniego założenia, nasze zadanie legnie w gruzach..
Pozdrawiam
8 maj 19:58
pigor: ..., a ja zawsze rozwiązywałem sobie takie zadania
równaniem np. tak:
niech
v+9, v= ? − szukane prędkości średnie 1−szego i 2−ego
pociągu odpowiednio i v >0, to z warunków zadania i znajomości
nieco fizyki :
t1 =t
2−40'= t
2−
4060=
t2−23 ⇔
⇔
336v+9= 336v − 23 / *
32v(v+9) ⇔ 504v= 504v+ 504*9− v(v+9) ⇔
⇔
v2+9v−504*9= 0 i Δ=9
2+4*504*9= 9
2+ 4*56*9
2= 9
2*225, więc
√Δ= 9*15= 135, ⇒ v=
12(−9+135)=
12*126 = 63 >0 , oraz v+9= 63+9= 72,
zatem
odp.
72kmh i
63 kmh − szukane prędkości średnie pociągów . ...
8 maj 20:01