oblicz równanie różniczkowe
mariusz: y'+xy=0
8 maj 22:45
Krzysiek: rozdziel zmienne i policz odpowiednie całki
8 maj 22:55
mariusz: właśnie z tym rozdzieleniem mam problem, nie mam żadnych materiałów
8 maj 22:56
8 maj 22:59
mariusz: co dalej mam zrobić?
8 maj 23:03
Basia:
e
ln|y| = e
(−1/2)x2+C
|y| = e
C*e
−(1/2)x2
y = e
C*e
−(1/2)x2
lub
y = − e
C*e
−(1/2)x2
8 maj 23:06
mariusz: dzięki, a jeżeli jeszcze musi spełnić warunek y(2)=e
Dlaczego przy ln|y| nie ma stałej C?
8 maj 23:09
Trivial: Wystarczy że stała jest po jednej stronie równania
8 maj 23:12
mariusz: ok

,a co z tym warunkiem y(2)=e?
8 maj 23:13
Trivial: Trzeba podstawić x = 2 i tak dobrać stałą, żeby zgadzało się y(2) = e.
8 maj 23:14
mariusz: nie wiem czy dobrze policzyłem, ale mi wyszło −1
8 maj 23:18
Trivial:
Rozwiązanie Basi można zapisać ogólnie (dołączając rozwiązanie y = 0, które tracimy przy
dzieleniu przez y) następująco:
y = Ce−(1/2)x2
Podstawiając x = 2 mamy:
y(2) = Ce−(1/2)*4 = Ce−2 =dane= e
C = e3
Zatem szukane y(x) jest
y(x) = e3e−(1/2)x2 = e3 − (1/2)x2
8 maj 23:37