całka
całka: całka pomocy.
jak to sie robi?
9 maj 02:21
Vizer: ∫x2*e3xdx
łatwiej zobaczyć metodę ?
9 maj 02:26
Basia:
| | x2 | |
J=∫ |
| dx = ∫x2*e3x dx |
| | e−3x | |
teraz przez części
f(x) = x
2 f'(x) = 2x
| | 1 | |
g'(x) = e3x g(x) = |
| *e3x |
| | 3 | |
| | x2*e3x | | 2 | |
J = |
| − |
| ∫x*e3x dx |
| | 3 | | 3 | |
drugi raz przez części w taki sam sposób
f(x) = x f'(x) = 1
| | 1 | |
g'(x) = e3x g(x) = |
| *e3x |
| | 3 | |
| | x2*e3x | | 2 | | 1 | | 1 | |
J = |
| − |
| *[ |
| e*e3x − |
| ∫e3xdx ] = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| x2*e3x | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| *[ |
| e*e3x − |
| * |
| *e3x ] = ................ |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
dokończ obliczenia
9 maj 02:28
całka: którą metodę wybrać?
9 maj 02:29
całka: a dlaczego całka z e3x to 1/3*e3x?
9 maj 02:30
Basia:
bo pochodna (e3x)' = e3x*(3x)' = 3*e3x
no to jak chcę mieć po prawej e3x muszę pomnożyć przez 13
13*(e3x)' = e3x
a 13*(e3x)' = (13*e3x)'
9 maj 02:33
Vizer: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫e3xdx = | 3x = t, dx = |
| dt | = |
| ∫etdt = |
| et +C = |
| e3x + C |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
9 maj 02:34
całka: dziwne
9 maj 02:35
Vizer: Co jest dziwne, czyste rachunki.
9 maj 02:37
całka: a co zrobić z taką całką?
9 maj 03:13
Basia:
t = x−2
dt = dx
| | 1 | |
J = ∫ |
| dt = ln|t|+C = ln|x−2|+C |
| | t | |
9 maj 03:45