Zadanie dowodowe matura 2013
Nestea: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z takich, że x + y +z = 0, prawdziwa
jest nierówność xy + yz + zx ≤= 0 .
Przedstawię tutaj pewien sposób rozumowania, który przeprowadziłem na dzisiejszej maturze,
proszę o komentarz:
(x+y+z)
2=0
x
2+y
2+z
2+2xy+2yz+2zx=0 | *2
2x
2+2y
2+2z
2+4xy+4yz+4zx=0
x
2+2xy+y
2+y
2+2yz+z
2+x
2+2xz+y
2+2xy+2yz+2zx=0
(x+y)
2+(y+z)
2+(x+z)
2+2xy+2yz+2zx=0
2(xy+yz+zx)=−(x+y)
2−(y+z)
2−(x+z)
2 | :2
| | −(x+y)2−(y+z)2−(x+z)2 | |
(xy+yz+zx)= |
| |
| | 2 | |
| −(x+y)2−(y+z)2−(x+z)2 | |
| <= 0 dla x,y,z ∍R |
| 2 | |
(xy+yz+zx)<=0 c.n.u
8 maj 18:14
Basia: poprawny chociaż niepotrzebnie mocno skomplikowany
myślę jednak, że do pełnego zaliczenia
8 maj 18:20
Nestea: Wszystkie strony z brudnopisem zapisałem próbując dojść do rozwiązania

Ale chyba warto było,
bo 100% piechotą nie chodzi ;>
8 maj 18:23
8 maj 18:26
ZKS:
Liczysz na 100% a to zadanie sprawiło Ci trudność wstydź się heh.
8 maj 18:27
Nestea: Dla gościa nie wiążącego przyszłości z matmą to bardzo pozytywne chwile ;>
8 maj 18:29
tech: ja właśnie przez to zadanie będę miał 96%
8 maj 18:29
tech: ja właśnie przez to zadanie będę miał 96%
8 maj 18:30
Nienor: tech nie przejmuj się, rozszerzona jest dopiero ważna i zawsze może pójść lepiej
8 maj 18:32
Nestea: Widząc banał w twoim rozwiązaniu, Basiu, to egzaminator powinien mi odjąć punkt za wysiłek
który będzie musiał niepotrzebnie włożyć w sprawdzenie mojego dowodu.

Dzięki za odpowiedz.
8 maj 18:32
tech: a mogło być tak:
x+y+z=0
(x+y+z)2≥0
(x+y+z)2−2xy−2xz−2yz≥0
02≥2xy+2xz+2yz
xy+xz+yz≤0 ?
Nie miałem kompletnie pomysłu i zrobiłem pod wynik, a takie proste zadanie ...
8 maj 18:36
8 maj 18:37
Nestea: Skąd zero po lewej? Ja jeszcze próbowałem z nierówności średniej arytmetycznej i kwadratowej,
ale coś nie wychodziło
8 maj 18:38
8 maj 18:39
Eta:
8 maj 18:39
tech: I daję Twoje jabłuszko teraz Tobie

i jeszcze jedno
8 maj 18:40
tech: hehe, wyprzedziłaś mnie

Dzięki, dzięki, dzięki
8 maj 18:41
Eta:
8 maj 18:41