dziwny logarytm
sermina: log0,1 +log1000+ log10 czy to jest poprawne zadanie?
bo mi cały czas wychodzi log−3 ,a czegoś takiego nie ma
8 maj 18:59
Nienor: | | 1 | | 1 | |
log |
| +log1000+log10=log |
| *1000*10=log1000=log103=3
|
| | 10 | | 10 | |
lub
log10
−1+log10
3+log10=−1+3+1=3
8 maj 19:00
sermina: dzięki , a ja głupia to mnożyłam
8 maj 19:05
Nienor: proszę
8 maj 19:07
sermina: no to jeszcze jeden logarytm dopisze
log 15 + log 32 = tak ja zrobiłam = log 15+ log3 − log2 = log(15x3)− log2= log45 − log2 =
log 452 = log2212
czy to jest dobrze i co dalej ?
8 maj 19:36
Nienor: Nic.
8 maj 19:39
sermina: ale jest to dobrze policzone?
8 maj 19:39
Nienor: | | 3 | |
Tak. Mogłaś od razu: log15* |
| , ale wychodzi na to samo.
|
| | 2 | |
| | 2 | |
Gdyby tam było log15+log |
| to można bybyło pokombionować  |
| | 3 | |
8 maj 19:41
sermina: no to jeszcze jeden do sprawdzenia

log
6 2 + log
6 8 = log
6 (2x8)= log
6 16 = log
6 2
4 = 4log
6 2 i dalej stoję i nie wiem
8 maj 19:43
sermina: Nienor − liczę na ciebie
8 maj 19:59
Janek191:
To już koniec.
8 maj 21:09