ZADANKO MATURALNE. PRAWDOPODOBIEŃSTWO.
Aleksander: PRAWDOPODOBIEŃSTWO MATURALNE, PROSZĘ O POMOC.
mamy 10 ksiazek, wsrod ktorych sa ksiazki A i B. Wkladamy je do 2 pudelek po 5ksiazek do
kazdego. Oblicz prawdopodobienstwo ze wymienione ksiazki znajda sie w tym samym pudelku.
prosze o pomoc
Odpowiedź : P(A)=4/9 a mi jak na złość wciąż wychodzi 2/10
8 maj 18:34
Basia:
| 2 | | 5! | | 2*4*5 | | 4 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 3! | | 9*10 | | 9*10 | | 9 | |
wynik się zgadza; wytłumaczyć sposób rozumowania ?
8 maj 18:41
Aleksander: bardzo bym prosił. bo nie rozumiem dlaczego w liczniku jest 2 (rozróżniamy pudełka) a w
mianowniku jej brak (nie rozróżniamy pudełek) ?
8 maj 18:58
Aleksander: Basia wytłumaczysz ?
8 maj 19:05
Basia: już piszę; musiałam na chwilę odejść
8 maj 19:05
Basia:
| | | |
wybieram 5 książek które włożę do pudełka nr.1 czyli | |
| | |
pozostałe wkładam do pudełka nr.2 czyli 1 sposób
| | | |
nie mnożę przez 2, bo w zapisie | już uwzględniam te odwrócone możliwości |
| | |
takie jak
P
1 = {1,2,3,4,5} P
2={6,7,8,9,20}
P
1 = {6,7,8,9,10} P
1={1,2,3,4,5}
| | | |
ponieważ | "wkłada" mi do P1 wszystkie możliwe piątki |
| | |
teraz wybieram pudełko, do którego włożę AiB czyli 2 sposoby
| | | |
wybieram z pozostałych 8 trzy książki które do niego dołożę czyli | |
| | |
pozostałe 5 wkładam do drugiego pudełka czyli 1 sposób
| | | | | |
stąd |zdarzenia| = 2* | *1 = 2* | |
| | | |
8 maj 19:12
Aleksander: rozuuumiem . to wiele wyjaśnia. Dziękuję Basiu bardzo. A jeszcze jedno pytanie
ze zbioru Z={x ∊ N : 4(x−4) * (12)(5−x) < 2(x−3) * 4(6x)
losujemy kolejno ze zwracaniem 2 liczby. Oblicz prawdopodobienstwo, ze ich suma jest wieksza
od 8. Po raz kolejny. Odpowiedż 3/25 u mnie odpowiedź 6/25 i nie wiem czemu ale czuję że to
moja jest poprawna.
8 maj 19:20
Aleksander: kurczę . to wszystko w nawiasach powinno być w wykładniku .
8 maj 19:21
Basia:
4x−4*(12)5−x < 2x−3*46/x
najpierw musimy to po prostu rozwiązać
ale najpierw napisz czy dobrze odczytałam
8 maj 19:25
Aleksander: tak jest. i rozwiązanie mogę napisać jest to zbiór {1,2,3,4,5} przynajmniej w moim przekonaniu.
8 maj 19:30
Basia: zgadza się
czyli losujemy ze zwracaniem dwie liczby ze zbioru {1,2,3,4,5}
mamy więc wariacje z powtórzeniami (kolejność się liczy)
|Ω| = 5*5= 25
pary sprzyjające: (4,5) (5,4) (5,5)
skąd wziąłeś 6 ?
8 maj 19:44
Aleksander: ojej . widzę mój błąd. wziąłem większe równe 8. głupota nie boli. Dziękuję Ci niesamowicie.
Bradzo mi pomogłaś.
Pozdrawiam i miłego wieczoru.
8 maj 19:46
Basia: Wzajemnie
8 maj 19:47