Monotonicznos
P@weł: zbadaj monotonicznosc ciagu:
chodzi mi glownie o wynik
9 maj 03:10
Basia: malejący
9 maj 03:32
P@weł: wynik w sensie zapisu
9 maj 03:44
Basia:
| | 2n+1 | | 2n | |
an+1−an = − |
| + |
| = |
| | n+2 | | n+1 | |
| −(n+1)*2n+1 + (n+2)*2n | |
| |
| (n+1)(n+2) | |
mianownik (n+1)(n+2)>0 dla każdego n
zajmujemy się tylko licznikiem
licznik = −(n+1)*2
n*2 + (n+2)*2
n = 2
n*(n+2 − 2n −2) = 2
n(−n) = −n*2
n < 0
dla każdego n
stąd
a
n+1−a
n <0 dla każdego n
9 maj 03:49
P@weł: to ostatnie 3 zapisy mojego rownania i nie wiem czy jest poprawnie zapisany:
| −2nn+1 +2nn | | −2nn(2−1) | | −2nn | |
| = |
| = |
| <0 |
| (n+2)(n+1) | | (n+2)(n+1) | | (n+2)(n+1) | |
9 maj 03:50
P@weł: moj zapis jest dobry?
9 maj 03:51
Basia:
skąd Ci się wzięło nn i nn+1 ?
tam jest 2n
9 maj 03:52
Basia: nie jest dobry
9 maj 03:52
P@weł:
| | 2n+1 | | −2n | |
an+1−an= − |
| − |
| = − U{(2n+1)(n+1) + 2n(n+2)}{(n+2)(n+1)= |
| | n+2 | | n+1 | |
| | −(2nn+1+2n+1) + 2nn + 2n*21 | |
= |
| = |
| | (n+2)(n+1) | |
| | −2nn+1−2n+1 + 2nn + 2n+1 | |
= |
| = |
| | (n+2)(n+1) | |
= Dalej zapis ten ktory napisalem wyzej
9 maj 04:07
Basia:
źle to jest; napisałam Ci poprawne rozwiązanie
−2n+1(n+1)+ 2n(n+2) = −2n*2(n+1) + 2n(n+2) = 2n(−2(n+1)+n+2) = 2n(−2n−2+n+2)= −n*2n
2n+1*n to nie jest 2nn+1
2n*n to nie jest 2nn
co ma w ogóle piernik do wiatraka ?
9 maj 04:20
P@weł: dziekuje
9 maj 04:26