LcK: Ciąg geometryczny składa się z pięciu wyrazów, których suma wynosi 124. Iloraz sumy wyrazów
skrajnych przez wyraz środkowy równy jest 4,25. Wyznacz ten ciąg.
15 mar 16:36
fi$ta$zek06: (a
1,a
2,a
3,a
4,a
5) − ciąg geometryczny
| a1+a5 | | a1+a1q4 | | a1(1+q4) | | 1+q4 | |
| = |
| = |
| = |
|
|
| a3 | | a1q2 | | a1+q2 | | q2 | |
1+q
4=4,25q
2
q
4−4,25g
2+1=0
q
2=t
t
2−4,25t+1=0
Δ=14,0625
√Δ=3,75
q
2=4 ⋁ q
2=0,25
| | 1 | | 1 | |
q1=2⋁q2=−2 q3= |
| ⋁ q4=− |
|
|
| | 2 | | 2 | |
SĄ CZTERY RÓŻNE CIĄGI
q=2, to
−124=−31a
1
a
1=4 , to ciąg (4,6,8,10,12)
q=−2,to
124=11a
1
| | 124 | | 124 | | −248 | | 496 | | −992 | | 1984 | |
a1= |
| , to ciąg ( |
| , |
| , |
| , |
| , |
|
|
| | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | |
| | 1 | | 1 | |
a1=64 , to ciąg (64,64 |
| ,65,65 |
| ,66)
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
124=U{a1(1+ |
| 5){1+ |
| }
|
| | 2 | | 2 | |
| | 5952 | | 1984 | |
a1= |
| = |
| , to ciąg |
| | 33 | | 11 | |
| | 1984 | | −1984 | | 1984 | | −1984 | | 1984 | |
( |
| , |
| , |
| , |
| , |
| )
|
| | 11 | | 22 | | 44 | | 88 | | 176 | |
mam nadzieje że pomogłam
29 mar 18:54
Magiczny Jakub: kolezanka u gory w wyznaczonym ciagu pierwszym i trzecim zamiast mnozyc przez q poprostu je
dodawala, tworzac tym samym ciag arytmetyczny zamiast geometrycznego.
8 maj 21:11
Janek191:
Mamy
a
1 + a
1*q + a
1 *q
2 + a
1 *q
3 + a
1*q
4 = 124
więc
a
1 + a
1*q
4 = 4,25*a
1*q
2 / : a
1
1 + q
4 = 4,25 *q
2 / * 4
4 + 4 q
4 = 17*q
2
4 q
4 − 17 q
2 + 4 = 0
Podstawienie t = q
2
4 t
2 − 17 t + 4 = 0
Δ = ( −17)
2 − 4*4*4 = 289 − 64 = 225
√Δ = 15
| | 17 − 15 | | 17 + 15 | |
t = |
| = U{1}[4} ∨ t = |
| = 4 |
| | 8 | | 8 | |
więc
zatem
| | 1 | | 1 | |
q = − |
| ∨ q = |
| ∨ q = − 2 ∨ q = 2 |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | | − 1 | | 1 | |
a1 + a1*( − |
| ) + a1* |
| + a1* |
| + a1* |
| = 124 /*16 |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
16 a
1 − 8 a
1 + 4 a
1 − 2 a
1 + a
1 = 1984
11 a
1 = 1984 / : 11
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) Dla q = U{1}[2}
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a1 + |
| a1 + |
| a1 + |
| a1 + U{1}[16} a1 = 124 / * 16 |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
16 a
1 + 8 a
1 + 4 a
1 + 2 a
1 + a
1 = 1984
31 a
1 = 1984 / : 31
a
1 = 64
−−−−−−−−−−−−−−−
3) Dla q = − 2
a
1 − 2 a
1 + 4 a
1 − 8 a
1 + 16 a
1 = 124
11 a
1 = 124
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4) Dla q = 2
a
1 + 2 a
1 + 4 a
1 + 8 a
1 + 16 a
1 = 124
31 a
1 = 124
a
1 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−
8 maj 22:02