pomocy
Kinga: Wykaż, że funkcja jest monotoniczna w zbiorze R
b) y = 2x −3
c) y =
√3x + 2
d) y = x −2
√5
e) y = −3x
f) y = −4x + 2
√6
Kto mi to wytumaczy ?
8 maj 11:05
wredulus_pospolitus:
Kingo ... a znasz chociaż definicję monotoniczności funkcji ciągłej
8 maj 11:09
wredulus_pospolitus:
zauważ, że wszystkie podane przez Ciebie funkcje to są 'proste'
8 maj 11:09
Kinga: f(x+1) − f(x) > 0 rosnąca
< 0 malejąca
mam coś takiego.... to o to chodzi ?
8 maj 11:18
wredulus_pospolitus:
tak dokładnie
masz pokazać, że funkcja jest monotoniczna ... czyli DLA DOWOLNEGO 'x' zachodzi
albo f(x+1) − f(x) > 0 albo f(x+1) − f(x) < 0
ale nie zachodzi ... że raz jest tak raz jest tak
innymi słowy
funkcja monotoniczna w zbiorze R ... to taka która:
1) posiada dziedzinę = R
2) zawsze w tym zbiorze jest rosnąca ... lub zawsze malejąca
8 maj 11:20
Kinga: więc jeśli nie mogę jednoznacznie określić czy >0 czy <0 to znaczy, że nie jest monotoniczna
tak ?
8 maj 11:23
wredulus_pospolitus:
inaczej ... jeżeli znajdziesz taki przedział 'x' dla którego będzie >0
oraz taki przedział 'x' że będzie <0
to ta funkcja NIE BĘDZIE monotoniczna w zbiorze R
przyklad:
f(x) = x2 nie jest monotoniczna w zbiorze R
ale jest monotoniczna w zbiorze (−∞,0) ... bo tutaj jest malejąca .... oraz jest monotoniczna w
zbiorze (0,+∞) ... bo tutaj jest rosnąca
8 maj 11:29
wredulus_pospolitus:
przyklad 2:
f(x) = √x nie jest monotonidczna w zbiorze R
bo jej dziedzina nie jest R
jest natomiast monotoniczna w zbiorze (0,+∞)
8 maj 11:30
Kinga: Rozumiem
A jeśli mam wykazać, że jest rosnąca bądź wykazać że malejąca to tylko tym sposobem zawsze
muszę robić
8 maj 11:35
Janek191:
Można też obliczyć pochodną danej funkcji. Jeśli jej pochodna jest > 0 w ( a; b)
funkcja jest rosnąca w ( a; b)
| | 1 | | 1 | |
y ' = |
| > 0 , więc funkcja y = |
| x jest rosnąca w R |
| | 2 | | 2 | |
e) y = − 3 x
y ' = − 3 < 0 , więc funkcja y = − 3 x jest malejąca w R
8 maj 11:45
Kinga: pochodne to chyba będą na studiach, a ja dopiero liceum
8 maj 11:57
Janek191:
b) Z definicji:
y = √3 x + 2
Niech x, z będą dowolnymi liczbami należącymi do R i niech x < z
Obliczamy wartości tej funkcji dla x i dla z :
√3 x + 2 ∧ √3 z + 2
Obliczamy różnicę tych wartości
( √3 x + 2 ) − ( √3 z + 2) = √3 x − √3 z = √3*( x − z) < 0 , bo x < z
czyli funkcja jest rosnąca.
=====================================
Niech x, z ∊ Df ; x, z − dowolne liczby
x < z ⇒ f(x ) < f(z) − funkcja rosnąca
x < z ⇒ f(x) > f(z) − funkcja malejąca
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8 maj 12:12
Janek191:
A ja miałem w technikum i pochodne i całki .
8 maj 12:14