matematykaszkolna.pl
pomocy Kinga: Wykaż, że funkcja jest monotoniczna w zbiorze R
 1 
a) y =

x
 2 
b) y = 2x −3 c) y = 3x + 2 d) y = x −25 e) y = −3x f) y = −4x + 26 Kto mi to wytumaczy ? emotka
8 maj 11:05
wredulus_pospolitus: Kingo ... a znasz chociaż definicję monotoniczności funkcji ciągłej
8 maj 11:09
wredulus_pospolitus: zauważ, że wszystkie podane przez Ciebie funkcje to są 'proste'
8 maj 11:09
Kinga: f(x+1) − f(x) > 0 rosnąca < 0 malejąca mam coś takiego.... to o to chodzi ?
8 maj 11:18
wredulus_pospolitus: tak dokładnie masz pokazać, że funkcja jest monotoniczna ... czyli DLA DOWOLNEGO 'x' zachodzi albo f(x+1) − f(x) > 0 albo f(x+1) − f(x) < 0 ale nie zachodzi ... że raz jest tak raz jest tak innymi słowy funkcja monotoniczna w zbiorze R ... to taka która: 1) posiada dziedzinę = R 2) zawsze w tym zbiorze jest rosnąca ... lub zawsze malejąca
8 maj 11:20
Kinga: więc jeśli nie mogę jednoznacznie określić czy >0 czy <0 to znaczy, że nie jest monotoniczna tak ? emotka
8 maj 11:23
wredulus_pospolitus: inaczej ... jeżeli znajdziesz taki przedział 'x' dla którego będzie >0 oraz taki przedział 'x' że będzie <0 to ta funkcja NIE BĘDZIE monotoniczna w zbiorze R przyklad: f(x) = x2 nie jest monotoniczna w zbiorze R ale jest monotoniczna w zbiorze (−,0) ... bo tutaj jest malejąca .... oraz jest monotoniczna w zbiorze (0,+) ... bo tutaj jest rosnąca
8 maj 11:29
wredulus_pospolitus: przyklad 2: f(x) = x nie jest monotonidczna w zbiorze R bo jej dziedzina nie jest R jest natomiast monotoniczna w zbiorze (0,+)
8 maj 11:30
Kinga: Rozumiem A jeśli mam wykazać, że jest rosnąca bądź wykazać że malejąca to tylko tym sposobem zawsze muszę robić
8 maj 11:35
Janek191: Można też obliczyć pochodną danej funkcji. Jeśli jej pochodna jest > 0 w ( a; b) funkcja jest rosnąca w ( a; b)
 1 
np. y =

x
 2 
 1 1 
y ' =

> 0 , więc funkcja y =

x jest rosnąca w R
 2 2 
e) y = − 3 x y ' = − 3 < 0 , więc funkcja y = − 3 x jest malejąca w R
8 maj 11:45
Kinga: pochodne to chyba będą na studiach, a ja dopiero liceum emotka
8 maj 11:57
Janek191: b) Z definicji: y = 3 x + 2 Niech x, z będą dowolnymi liczbami należącymi do R i niech x < z Obliczamy wartości tej funkcji dla x i dla z : 3 x + 2 ∧ 3 z + 2 Obliczamy różnicę tych wartości ( 3 x + 2 ) − ( 3 z + 2) = 3 x − 3 z = 3*( x − z) < 0 , bo x < z czyli funkcja jest rosnąca. ===================================== Niech x, z ∊ Df ; x, z − dowolne liczby x < z ⇒ f(x ) < f(z) − funkcja rosnąca x < z ⇒ f(x) > f(z) − funkcja malejąca −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8 maj 12:12
Janek191: A ja miałem w technikum i pochodne i całki .
8 maj 12:14