granica
Kamcio :):
wyleciało z głowy, z czego to policzyć ?
8 maj 11:11
ICSP: dla n ∊ N (zakładam zę naturalne są bez 0 ) zachodzi :
0 ≤ logn ≤ n
podziel to przez n4 i gotowe
8 maj 11:16
Kamcio :): dzięki
8 maj 11:17
asdf: dehospitalem, wzor na pochodną logarytmu dziesiętnego:
| | 1 | |
no a pozniej juz latwo − mnozenie i ln10 = |
| , a to już jest stała  |
| | 10 | |
8 maj 11:24
8 maj 11:26
asdf: zapędziłem się, policzylem pochodną, a pozniej napisałem, ze jest to stała, oczywiscie − ln10
już jest stałą
8 maj 11:32
ICSP: de Hospital w ciągach ?
8 maj 11:33
Kamcio :): | | πn | |
a jeszcze taka granica : limn→∞(n√sin( |
| )) |
| | 3 | |
8 maj 11:34
Kamcio :): @
8 maj 12:49
Kamcio :): | | πn | |
ta granica będzie równa 1, tylko czy może być takie uzasadnienie że limn→∞sin |
| =1 (z |
| | 3 | |
twierdzenia o trzech ciągach, a lim
n→∞ n√a=1 ?
8 maj 12:56
asdf: @ICSP
a dlaczego nie? napisać, zamienić
a
n na f(n) i policzyć, później to udowodnić z tw. Heinego i powinno być dobrze
8 maj 12:59
Kamcio :): asdf, ja nie wiem co to znaczy nawet..

l'hospitala to ja będę miał w 3 klasie może jak panią
ładnie poproszę
8 maj 13:00
asdf: no to tak − musisz to ograniczyć tw. o 3 ciągach
8 maj 13:05
asdf: jak się uczysz samemu to polecam ten blog:
http://www.etrapez.pl/blog/granice/
oraz zbiór 310 zadań z granic ciągu i funkcji z rozwiązaniami krok po kroku − zapytaj google

co do twierdzenia − nie jest ono trudne do zapamiętania − ja z interpretacją geometryczną (dwie
osie) tego się troche męczyłem − ale da się zrozumieć.
8 maj 13:07
asdf: delopitala możesz się samemu nauczyć, jak ogarniesz dobrze granice funkcji to wtedy tylko
formalnośc...wystraczy umieć liczyć pochodne (a uwierz mi, że pochodne jednej zmiennej nie są
ciężkie).
8 maj 13:11
Kamcio :): pochodne umiem, granice funkcji też. obecnie jestem przy badaniu zbieżności szeregów
8 maj 13:12
Kamcio :): tyle że uczyłem się tego jakiś czas temu i dużo już pozapominałem ;<
8 maj 13:12
asdf: no to jak mozesz umiec granice funkcji jak nie wiesz co to jest tw. heinego (jedno z definicji
granicy funkcji) + nie potrafisz zastosować delopitala − czyli nie potrafisz liczyc granicy
funkcji...teraz jestes przy badaniu zbieznosci szeregow − a ten temat chyba do latwych nie
należy co?

Nie skacz tak..naucz sie powoli, a dokladnie − gdzie Ci sie spieszy − nie jestes
jeszcze w 3 klasie, wiec masz jeszcze duzo czasu.
P.S ale to tylko moja sugestia.
8 maj 13:15
asdf: jak chcesz się cofnąc i powtorzyc to polecam Ci pokolei:
granice ciagu − kilka twierdzen ogarnac, granice funkcji − tez przynajmniej tw. Heinego,
pochodna z definicji(granica funkcji), rozwiazywanie granicy funkcji z delopitalem (juz bez
przesady − nie trzeba znać twierdzenia delopitala i jego wyprowadzenia − co jest ciezkie..),
szereg Taylora, Maclaurina, tw. Rolle'a, tw. Laplace'a, badanie funkcji, jakieś podstawowe
całki i dopiero szeregi..
8 maj 13:18
Kamcio :): tak, tylko zrozum że ja się tego nie uczę żeby mieć poukładane czy coś, bo tak jak Ty mówisz to
będę się uczył na studiach. Nie potrzebne mi są dowody z użyciem całek, pochodnych itp. Jest
mi to potrzebne przede wszystkim do olimpiad z fizyki i z matematyki, a tam jest trochę inne
użycie analizy matematycznej niż na studiach
8 maj 13:24
asdf: no to powodzenia

Nie wiem co jest na olimpiadach, ale sugeruję Ci, że delopital jest
przydatny − i lepiej sobie to oswoić − co na prawde nie jest ciężkie

Ja zrozumiałem to i Ty
zrozumiesz

a teraz lece na uczelnie, jak nie wiesz to pisz, pozniej ewentualnie jak nikt
nie odpowie to pomogę.
8 maj 13:29
Kamcio :): dzięki

de l'hospitala na pewno się nauczę, ale jeszcze nie teraz
8 maj 13:36
Kamcio :): | | n+a | |
a ja mam jeszcze takie pytanie czy limn→∞ n√ |
| , gdzie a i b są stałymi , to będzie |
| | b | |
zawsze równe 1 ?
8 maj 13:57
Kamcio :): i jeszcze jedno : czy przy badaniu zbiezności szeregów muszę zawsze sprawdzać kryterium
konieczne czy mogę je opuścić ? Bo często liczenie tej granicy bywa kłopotliwe, a np przy
użyciu innego kryterium od razu widać czy szereg jest zbiezny czy nie
8 maj 14:11
Kamcio :): jeszcze bardziej uogólnię swoje wcześniejsze pytanie :
| | anα+b | |
czy limn→∞ n√ |
| jest zawsze równe 1 chdozi mi o takie α,β , które sa dużo |
| | cnβ+d | |
mniejsze od n . często się zdarza np 2, 3, 5 potęga, raz mi się zdarzyła 100 potęga w zadaniu,
ale granica czegoś takiego będzie zawsze 1, prawda?
8 maj 14:23
Nienor: Kamcio
ale dowody, w pewien sposób "otwierają oczy" i po pierwsze mogą być pomocne przy
udowadnianiu czegoś innego (choćby tw. Weinsstrasa), a po drugie wiesz co liczysz i nie robisz
głupich błędów.
8 maj 14:29
Nienor: lim
n√a, przy n→∞ jest zawsze stałe, bo:
Jeżeli a>0
n√a>1, bo 0<b<1 ⇒ b
n<1
(1)
n√a=1+δ
n, gdzi δ
n>0
Teraz trzeba wykazać, że:
limδ
n=0
Kożystając z (1)
| | | |
a=(1+δn)n=∑k=0n | δnk >1+nδn
|
| | |
a>1+nδ
n>0 (bo suma jest większa od 0, dla n≠0)
a−1>nδ
n>0
Z tw. o trzech ciągach limδ
n=0
8 maj 14:45
Kamcio :): dzięki

bardziej chodziło mi tak na intuicję, no ale dowód
8 maj 15:02
Kamcio :): jak z tym warunkiem koniecznym, czy muszę go zawsze sprawdzać czy mogę opuścić ?
8 maj 15:18
Nienor: Możesz opuścić, to raczej tak, żebyś wiedział skąd, co i jak.
8 maj 15:20
Kamcio :): jeszcze mam takie pytanie, dlaczego limx→0+ |sgnx| = 1 ? skoro |sgn0|=0
8 maj 16:45
asdf: bo x−> 0, a nie jest zerem

więc z założenia funkcji signum:
1 , x>0
0 , x = 0
−1, x<0
8 maj 18:04
Kamcio :): no ale jak np mamy policzyć granicę funkcji f(x)=x+5 przy x−>3 to granica będzie 8, a nie 7,(9)
od lewej i 8,000000000000000000000000000000000000000000001 od prawej
8 maj 20:08
ICSP: x+5 jest ciągła w pkt 3 zatem możesz wstawić.
8 maj 20:33