.
mat: Zadanie z matury
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y,z, taki, że x+y+z=0 prawdziwa jest
nierówność xy+yz+zx≤0
x
2+y
2+z
2+2xy+2xz+2yz=0
x
2+y
2+z
2=−2(xy+xz+yz)
| | x2+y2+z2 | |
− |
| jest zawsze mniejsze bądź równe zeró czyli xy+xz+yz≤0 |
| | 2 | |
Czy za to dostane jakieś punkty ?
8 maj 13:53
Dominik: zapewne max.
8 maj 13:55
mat: czyli można zrobić to tym sposobem
8 maj 13:56
matura 2013: a można tak?
x
2+y
2+x
2+2xy+2xz+2yz=0
2xy+2xz+2yz=−x
2−y
2−z
2
xy+yz+xz≤0 /*2
2xy+2yz+2xz≤0
I wiedząc, że: 2xy+2xz+2yz=−x
2−y
2−z
2
−x
2−y
2−z
2≤0
Będzie zawsze prawdziwe bo kwadrat nie może byc ujemny
8 maj 14:33
mat: spójrz co było do udowodnienia
8 maj 14:34
Mats: Założenia:
xy+yz+zx≤0 x+y+z=0 (x+y+z)2 = x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz
OBLICZENIA:
x+y+z=0 / ()2
(x+y+z)2=0
a skoro podano, że
(x+y+z)2 = x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz
to
0 = x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz
to
0 = xyz (x+ y + z + 2:z + 2:x + 2:y)
0= xyz (0 + 2:z + 2:x + 2:y)
0= 2xyz (1:z + 1:x + 1:y)
0= xyz (1:z + 1:x + 1:y)
0= xy+yz+zx
8 maj 15:17
Kamcio :): Mats, coś Ci się popieprzyło chyba

wymnóż sobie te xyz teraz linijkę po słowie "to" i zobacz
co Ci wyjdzie
8 maj 15:23
Kamcio :): bedziesz miał x2yz+xy2z+xyz2+2xy+2xz+2yz
8 maj 15:23
Mats: ale skoro x+y+z= 0
z założenia to moge tak przecież.... o co chodzi. Wyjasnij proszę
8 maj 15:24
Mats: racja już widzę
8 maj 15:25
Bogdan:
tu pokazałem przykładowy zapis rozwiązania
202810
8 maj 15:26
mat: @ BOGDAN
Czy moje rozwiązanie jest poprawne ?
8 maj 15:30
Romek: A ja zrobiłem z parametrem wyznaczyłem x=−y−z podstawiłem ddo nierówności i wyszżła mi
y2+yz+z2 ≥0 Wziąłem sobie z jako parametr i liczyłem delte Δ=−3z2 delta zawsze ujemna a
przy y2 jest liczba dodatnie więc równanie jest prawdziwe dla wszystkich liczb rzeczywistych
dodatnich.Parabola skierowana ramionami do góry bez miejsc zerowych c.n.d
8 maj 15:35
Bogdan:
W zadaniu za 2 punkty taki zapis rozwiązania jak Twój mat jest przyjmowany i z pewnością
dostaniesz 2 punkty
8 maj 15:43
matura 2013: Okej ale ja dopisałam na dole na maturze, że w związku z tym, że:
−x2−y2−z2≤0 co jest zawsze prawdziwe nierównosc xy+yz+zx≤o też jest zawsze prawdziwa
8 maj 16:37
pigor: ... , jak dla mnie zrobiłeś to tak jak ja bym robił i sądzę
Romek, że masz 2 punkty na
bank

w każdym razie ...

u mnie ; pozdrawiam
8 maj 16:48
Roso: : Ja zrobiłem tak:
założyłem że: (x+y+z)2≥0
x2+y2+z2 + 2xy+2xz+2yz≥0
zauwazyłem wzór skróconego mnożenia x i z
(x+z)2+y2+2xy+2yz≥0
za x+z podstawiłem: −y czyli wychodzi:
2y2+2xy+2yz≥0
y2+xy+yz≥0
y2≥ −xy−yz
Potem przekształciłem to co trzeba było udowodnić:
xy+xz+yz≤0
y(x+z) +xz≤0
y2≥xz
Wstawiłem y2 do powyższej nierówności i wyszło:
xy+yz+xz≤0
Myślicie że tak można i mi to uznają ?
8 maj 18:07
Jagoda: O mój boże... Szacunek dla Was. W zyciu bym tego nie zrobila. Dobrze, że jestescie
17 cze 12:38