Wykaż, że
Równina: Wykaż, że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzielna przez 8.
Proszę o sprawdzenie

2n+1 → 1 liczba
2n+3 → 2 liczba
(2n+1)
2−(2n+3)
2=4n
2+4n+1−4n
2+12n+9=16n+10
16n dzieli się przez 8.
Uznaliby mi takie rozwiązanie np. na maturze
8 maj 20:09
Technik:
(2n+1)2−(2n+3)2=4n2+4n+1−4n2−12n−9=−8n−8=−8(n+1)
C.K.D
8 maj 20:11
Saizou : a jeszcze łatwiej stosując wzór a2−b2=(a+b)(a−b)
8 maj 20:12
Równina: masakra, głupi błąd

co to znaczy C.K.D.
8 maj 20:13
Technik: co kończy dowód
8 maj 20:13
Basia: wątpię; czy 8+10 dzieli się przez 8 ?
(2n+1)2 − (2n+3)2 =
4n2+4n+1 − (4n2+12n+9) =
4n2 + 4n+1 −4n2 − 12n − 9 = −8n−8 = −8(n+1) = 8*[−(n +1)]
a to jest liczba podzielna przez 8 bo −(n+1)∊ℂ
8 maj 20:13
Saizou : (2n+1)2−(2n+3)2=(2n+1+2n+3)(2n+1−2n−3)=−2(4n+4)=−8(n+1)
8 maj 20:15
Eta:
No to..... ja już nie piszę
8 maj 20:16
Równina: Ok, rozumiem

Dzięki wielkie!
8 maj 20:17
8 maj 20:23
Eta:
8 maj 20:30