Fizyka ruch falowy
Fizyk: Proszę o pomoc w sprawie zadania z fizyki mianowicie:
Identyczne fale wychodzące z punktu spotkania P przebywają odpowiednio drogi AP = 7,5m i BP=5m.
Czy w punkcie P nastąpi wygaszenie czy wzmocnienie fali jeżeli długości fal wychodzących z
punktów A i B są jednakowe i wynoszą (lambda) 1m. Rozważ 2 przypadki a)źródła drgają w
zgodnych fazach b)fazy drgań źródeł są przeciwne.
Chodzi mi o jak najprostsze wytłumaczenie na wzorach:
Ra−Rb=n*(lambda)
Za udzieloną pomoc dziękuję
7 maj 15:12
Fizyk: @refresh
8 maj 11:39
aniabb: jak odległość jest całkowitą długością to się wzmacniają ..jak połówką to wygasza
8 maj 11:41
aniabb:

spotykają się wierzchołki ... wzmocnienie .... gdy odległość jest całkowitą długością
8 maj 11:43
aniabb:

wygaszenie
8 maj 11:45
aniabb: | | 5 | |
u Ciebie odległość 2,5m = |
| λ więc się wygaszą |
| | 2 | |
8 maj 11:46
8 maj 11:49
Fizyk: a w przypadku B)?
8 maj 11:50
aniabb:

A drga − niebieski
B drga zielony
jeśli drgają w zgodnych fazach ... to wygaszenie
bo jak dochodzi niebieska do B to niebieska jest akurat w przeciwnej fazie niż zaczyna drgać B
bo nieparzysta połówka odległości
jeśli drgają w przeciwnych fazach ... to wwzmocnienie
8 maj 11:52
aniabb: niooo jakie ładne obrazki ... a ja się tak męczę
8 maj 11:53
Fizyk: czyli w tego typu zadaniach muszę bazować na tym :
"jak odległość jest całkowitą długością to się wzmacniają ..jak połówką to wygasza"
i coś jeszcze potrzebne?
8 maj 11:56
aniabb: faza .. jak zgodne to tak ... jak przeciwne na odwrót
8 maj 12:02