chemia
Licealista_Theosh: Chemia
1)
Oblicz masę mieszaniny gazów, składającej się łącznie z 2,4 *1023 cząsteczek H2 (25%)
O2(25%) N2(25%) i Cl2 (25%)
Odpowiedź 13,3 g
2)
Oblicz ile kilogramów stałego Na(OH) należy odważyć, aby otrzymać 40 kilomoli wodorotlenku.
Odpowiedź 1,6 tony
Zaraz napiszę obliczenia, bo wyniki mi wyszły trochę inne.
8 maj 17:59
Licealista_Theosh:
1)
H
2= 2*1u
O
2=2*16u
N
2=2*14u
Cl
2=2*25u
| | 1 | |
Teraz każda z tych cząsteczek mnożę przez |
| z osobna a potem dodaję. Napiszę tylko wynik |
| | 4 | |
końcowy
m=33u
33g−−−>6,02*10
23
xg−−−−−−>2,4*10
23
x=12,75
dlaczego mam źle? Zaraz napiszę drugie.
8 maj 18:05
Licealista_Theosh:
NaOH −−−>39u
39g−−−>1M
xg−−−−> 40 000 M
x= 16 ton
8 maj 18:07
Mateusz: Cl2 ma mase 2*35u
8 maj 18:08
Mateusz:
2) sprawdze juz
8 maj 18:09
Mateusz:
aa juz widze 1 kilomol to 1000 moli

czyli powinnno wyjsc po poprawie
8 maj 18:10
Licealista_Theosh: Błąd w przepisywaniu. W brudnopisie napisalem 35u.
8 maj 18:10
Mateusz:
aha masa molowa NaOH to 40 g/mol
8 maj 18:11
Licealista_Theosh:
Inne zadania zgadzają się z odpowiedziami, tylko te dwa mi coś nie chcą współpracować.
8 maj 18:11
Mateusz:
ok no to policze zadanie 1)

chwilka
8 maj 18:11
Licealista_Theosh: Ok rozumiem a pierwsze?
8 maj 18:12
Licealista_Theosh: ok.
8 maj 18:12
Licealista_Theosh: Już widzę moj błąd w 2) Sód ma 22,989.... A ja zaokrągliłem do 22
8 maj 18:14
Licealista_Theosh: ?
8 maj 18:31
Mateusz:
Sorki ze tak długo ale konfiguruje tez tu routerki

ja bym to policzył najszybciej: łączna suma mas molowych−100% gazow to:
32+28+70=130g
130g−6,02*10
23
x−−−−−> 2,4*10
23 at
x= 51g teraz 25% z tego to ok 13 g w przyblizeniu

a twoim sposobem tez wychodzi mi przynajmniej na kalkulatorze tak wychodzi w przyblizeniu 13
moze dokładnosc kalkulatorka trzeba zmienic
8 maj 19:15