prawdopodobienstwo
pic: Rzucono 3 razy kostką sześcienną do gry i określono zdarzenia: A − na każdej kostce wypadła
inna liczba oczek, B − iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 6. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia A ∪ B.
Ω = 63= 216
Wiem, że muszę wyznaczyć jeszcze A, B, A ∩ B.
A = 6*5*4 = 120
Proszę o jakieś naprowadzenie.
Pozdrawiam
PS. Niby wypisałem sobie wszystkie możliwości i wiem że moc B = 9, ale czy jest jakaś inna
możliwość żeby to WYLICZYĆ?
8 kwi 17:30
pic: up
8 kwi 18:40
vitek1980: czemu moc B = 9?
8 kwi 18:42
vitek1980: iloczyn = 6 dają oczka: 1,2,3 lub 1,1,6. Każdy zestaw da się ustawić na 3! = 6 sposobów. To
daje razem 12
8 kwi 18:45
pic: w pierwszym przypadku rzeczywiście sprawdza się to 3! ale w drugim już nie, bo "jedynki" jak
zamienisz miejscami to i tak "iloczyn wygląda tak samo". Tak mi się wydaje przynajmniej.
poza tym wystarczy wypisać wszystkie te kombinacje:
1*1*6
6*1*1
1*6*1
1*2*3
1*3*2
2*3*1
2*1*3
3*2*1
3*1*2
8 kwi 18:53
vitek1980: racja
8 kwi 18:55
pic: to jak to policzyć? bo np jak będzie "C − iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 12" to tych
kombinacji jest więcej i nie ma sensu ich wypisywać chyba...
8 kwi 19:16
pic: up
8 kwi 20:31
Kleofas123: Moc Ω = 216
Moc A = 120
Moc B = 9
A ∩ B = wspólna część tych dwóch zbiorów, czyli
1*2*3
1*3*2
2*3*1
2*1*3
3*2*1
3*1*2
czyli A∩B = 6
P(A∩B) = 6/216 = 1/36
P(A) = 120/216 = 20/36 = 5/9
P(B) = 9/216 = 1/24
P(A∪B) = 40/72 + 3/72 − 2/72 = 41/72
Tak mi się wydaje
8 maj 18:47