wzór funkcjiw postacikanonicznej i iloczynowej, wzór funkcji h
Kasia15b1: 1. zapisz wzór funkcji f(x)= −5x2+4x+1 w postaci kanonicznej i ( o ile to możliwe ) w postaci
iloczynowej.
2.Funkcja kwadratowa h, której miejscami zerowymi są liczby −2 i 4, dla argumentu 1 przyjmuje
wartość −2. Znajdź wzór funkcji h.
3. Określ zbiór wartości i przedziały monotoniczności funkcji f określonej wzorem f(x)=
2(x+5)2−4
8 maj 14:22
Janek191:
z.1
f(x) = − 5 x
2 + 4 x + 1
a = − 5, b = 4, c = 1
| | − b | | − 4 | | 4 | |
p = |
| = |
| = |
| = 0,4 |
| | 2 a | | − 10 | | 10 | |
Δ = b
2 −4 a*c = 4
2 − 4*(−5)*1 = 16 + 20 = 36
| | − Δ | | − 36 | |
q = |
| = |
| = 1,8 |
| | 4 a | | − 20 | |
f(x) = a*( x − p)
2 + q
czyli
f(x) = − 5*( x − 0,4)
2 + 1,8 − postać kanoniczna
======================================
| | − b − √Δ | | − 4 − 6 | |
x1 = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | −10 | |
| | − b + √Δ | | − 4 + 6 | | 2 | |
x2 = |
| = |
| = − |
| = − 0,2 |
| | 2a | | −10 | | 10 | |
f(x) = a*( x − x
1)*(x − x
2)
czyli
f(x) = − 5*( x − 1)*( x + 0,2) − postać iloczynowa
=====================================
8 maj 16:31
Janek191:
z.2
x
1 = − 2 , x
2 = 4 , h( 1) = − 2
Mamy
h(x) = a*( x − x
1)*( x − x
2)
czyli
h(x) = a*( x + 2)*(x − 4)
h(1) = a*( 1 + 2)*( 1 − 4) = a*3*(−3) = − 9 a
więc
− 9 a = − 2
| | 2 | |
Odp. h(x) = |
| *( x + 2)*( x − 4) |
| | 9 | |
8 maj 16:39
Janek191:
z.3
f(x) = 2*( x + 5)2 − 4
więc
p = − 5 , q = − 4
a = 2 − ramiona paraboli są skierowane ku górze
więc
ZW = < q ; + ∞ ) = < − 4 ; + ∞ )
==========================
Dla x < p = − 5 funkcja maleje , a dla x > − 5 funkcja rośnie :
( − ∞ ; − 5) − f. maleje
( − 5; + ∞ ) − f. rośnie
8 maj 16:43